Share Smart

Anul școlar fără schimbări e ca… piftia fără usturoi

11 septembrie 2017

Adică nu se poate fără, da? Apropo, în caz că vă sună cunoscut titlul și nu știți unde ați mai auzit comparația, vă amintim noi: e o parafrazare a unei replici din faimoasa comedie Cuibul de viespi (1986; regia: Horea Popescu). Așadar, azi începe anul școlar, cu toate tradițiile pe care le presupune: buchete de flori pentru doamna, copii îmbrăcați frumos, discursuri și muzici în curtea școlii, emoții, școli cu și fără avize, binecuvântări, pachețele, pampoane, îndemnuri și… tradiționalele schimbări, care s-au lipit de sistemul de învățământ ca timbrul de scrisoare. Am mai vorbit aici despre predictibilitate în domeniul afacerilor, de aceea nu putem să nu constatăm că lucrurile se schimbă și în învățământ la fel de des ca prevederile Codului Fiscal. Și firește că ne preocupă domeniul educației, din moment ce lucrăm în domeniul resurselor umane.

Nu ne oprim asupra manualului de sport sau a ”compendiului” pentru clasa a V-a (au făcut destul deliciul presei, cu sau fără argumente solide). În schimb am aflat de pe website-ul Ministerului Educației Naționale că, în acest an școlar, absolvenții clasei a XII-a (vorba vine ”absolvenți”, că în primăvară încă nu se pot numi așa, nu?) vor susține o primă sesiune (probele orale) a examenului de bacalaureat în primăvară, conform următorului program aprobat prin Ordin de ministru. Probele încep luni, 12 februarie 2018, care e prima zi după vacanța dintre semestre, și continuă până joi, 22 februarie. E vorba de: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română/ maternă, a competențelor digitale și a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Așadar, ce știm în acest moment, cu exact cinci luni înainte (da, modificarea a fost anunțată oficial acum câteva zile) e că anumite probe se devansează, dar pare că lipsește o explicație solidă privind rațiunea schimbarii, rezultatele așteptate și felul cum va fi pusă în practică. Căci, la fel ca în business, nu se poate impune schimbarea trupelor și-atât, cu accent doar pe CUM se face schimbarea (proces, program etc.), ci ar mai trebui să existe și informații despre DE CE se face schimbarea.

Mai notăm că, pe toată durata acestei sesiuni, elevii ar trebui să se ducă la cursuri în fiecare zi. Cum elevii de a XII-a învață dimineața, înseamnă că examinările vor avea loc după-amiaza, după ore. Sau nu? Așa e de presupus. (Celelalte clase nu sunt în vacanță nici ele.) De-a lungul acestor săptămâni, cum vor putea profesorii să continue activitatea didactică normală, când, firește, (aproape) toată atenția elevilor va fi îndreptată asupra probelor de la bac? Oare nu va fi perturbat procesul de predare/ învățare la alte materii? Rămâne de văzut. Și, nu în ultimul rând, ce se întâmplă cu materia predată în ultimul semestru, să zicem la limba engleză? O să fie inclusă la probele scrise, poate… Da, știm, sunt detalii. Oricum, pentru absolvenți marele avantaj e indubitabil: sesiunea de vară a examenelor nu va mai fi atât de încărcată.

Gata, ne oprim aici. Mai adăugăm doar că am aflat și că, din acest an școlar, profesorii pot corecta lucrările de la examenele naționale și online. Oare cine se va încumeta, cu infrastructura de IT actuală?

Photo by Element5 Digital on Unsplash.