Ești în garden leave sau te-ai apucat de grădinărit ?
4 februarie 2021
Atmosfera de transformare, reorganizare și restructurare pe care o simțim a readus în prim-plan un subiect altminteri familiar în lumea HR-ului: reconversia profesională. Subiectul e familiar, dar insuficient explorat și structurat în piața muncii din România. O ocazie bună să abordăm tematica pe blogul nostru.
Cu toții putem trece prin etape de carieră în care ne-am dori sau suntem nevoiți să ne reorientăm profesional. Desigur, reconversia nu înseamnă doar schimbarea jobului, ci, mai ales, schimbarea meseriei. Fenomenul se accelerează în timpul crizelor economice, dar motivația poate fi căutată în profilul fiecăruia dintre noi: o nouă activitate cu sens pentru propriul sistem de valori și interese, un proiect antreprenorial, un nou echilibru între profesie și timp liber, o ocupație de criză când domeniul de predilecție e pe cale de dispariție…
Reconversia profesională – sau cel puțin necesitatea ei stringentă – și-a făcut loc din ce în ce mai des și în mass-media mainstream. Contextul? Automatizarea și digitalizarea iminentă a marilor companii, procese care se pare că vor fi accelerate de criza COVID-19. Un raport recent al Forumului Economic Mondial arată că revoluția roboților va crea 97 de milioane de joburi pe plan global, însă va face să dispară la fel de multe, în special din fabrici. Acest lucru va lăsa comunități întregi în derivă și va adânci inechitatea socială, crescând distanța deja măsurabilă în ani-lumină dintre hub-urile de inovație și IT, cu ale lor locuri de relaxare cool și gastropuburi, și fostele orașe monoindustriale lăsate în paragină. S-a întâmplat deja în Marea Britanie, pe vremea lui Margaret Thatcher, s-a întâmplat și în SUA, și la noi. „Problema” e că ritmul automatizării se va accelera cu siguranță, cu o viteză la care se vede că lucrătorii de orice fel nu sunt pregătiți să facă față. Totul e bine și frumos și dezirabil și modern și, evident, necesar, când nu te afectează direct pe tine. La fel stă treaba și cu digitalizarea.
Lăsând la o parte generalizările, am ilustrat mai sus o situație reală și, mai ales, cu tentă individuală. Firește că am îngroșat lejer tușa clișeului, dar nu atât de mult pe cât s-ar putea crede. Reconversia profesională nu mai e de multă vreme o modă sau un moft… E un rezultat al vitezei schimbării. Lucrezi în PR și erai până acum câțiva ani as la comunicate de presă, broșuri și mape de presă? Ghinion! Aproape nimeni nu le mai cere și nu le mai vrea. Trebuie ca întreaga ta expertiză profesională să se mute în rețelele sociale. O poză pe Instagram face cât o mie de cuvinte. (Sau NU😊.) Înseamnă asta că ai comis un act de reconversie profesională? Nu. Reconversia profesională se traduce prin schimbarea profesiei, pe baza competențelor tale transferabile. Apropo de ilustrația de mai sus, care dintre competențele tale de marketing sunt aplicabile domeniului de HR? Sau invers? Aici, bătrâna analiză SWOT se poate dovedi tare utilă. Ce anume din ceea ce știi deja să faci poate fi folosit la noul loc de muncă?
Apoi, intervine și o întrebare delicată: cât contează faptul că ai 10-15 ani de experiență în domeniul X pentru intrarea în domeniul Y? Da, așteptările tale sunt mari, ai experiență și ai demonstrat asta cu prisosință, însă cât de relevantă e experiența cu pricina? Poate că reconversia profesională trebuie gândită ca un restart – și aici ajutorul unui consilier în carieră este util. Bilanț de competențe, conturare de așteptări, apoi inevitabilul proces de formare, fără de care nu prea poți merge mai departe. Dar ce să alegi pentru început? Adică, te gândești mai întâi cum ai vrea să te reinventezi (de pildă, să te faci designer de interior), apoi urmezi un curs de profil sau ai acest hobby, faci cursul și după aceea îți dai seama că poți fi inclusiv designer de interior?
Cum te pregătești pentru saltul într-un nou job, din alt domeniu, înrudit ori nu? Câte dintre abilitățile tale vor mai fi relevante acolo? Știi ce vrei de la bun început sau aștepți oferte și apoi, pornind de la ele, îți dai seama că sună tentant și te reprogramezi? Procesul nu e defel simplu de rezolvat. De multe ori, oamenii intră într-un blocaj și nu-și dau seama nici ce pot, nici ce vor să facă. Ori poate-și fac iluzii și creează imagini nerealiste despre o meserie fără să ia în considerare și o etapă de ucenicie, de debut. Cum se rezolvă, deci, reconversia profesională? Care ar fi etapele, la modul ideal?
a) Ți-ai pierdut jobul – nu contează de ce. Fie ai vrut tu să pleci, fie a trebuit să pleci.
b) Stai cu picioarele în ligheanul cu apă rece și te întrebi ce știi, ce poți, ce vrei să faci.
c) După ce ai găsit răspunsul la întrebările de mai sus, te pui la punct în privința cunoștințelor de bază din noua meserie, printr-unul sau mai multe cursuri. Poți să apelezi și la consiliere de specialitate, e chiar recomandat și procesul de tranziție va fi mai simplu.
d) După pasul al treilea, îți recalibrezi așteptările: în noul domeniu ești abia la început. Recalibrezi și așteptările financiare și incluzi asta în planurile de viață ale familiei. E puțin probabil să obții din start venituri similare, fiind la început de drum.
e) Abia aștepți să demonstrezi ce poți și să ai satisfacția că alegerea și eforturile tale nu au fost în zadar. De-abia acum începe căutarea noului job și vei fi în situația să-i convingi pe alții că noul tău proiect profesional e solid și de viitor.
Mult succes!
Text ilustrație: BPI group Romania
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: