Ești în garden leave sau te-ai apucat de grădinărit ?
10 august 2017
Seria despre EXCEPȚIA din carierele noastre a debutat cu dreptul. Mulțumim, subiectul e cu adevărat pasionant! Azi, continuăm cu ideea următoare. Visurile ambițioase pot deveni realitate chiar și atunci când șansele de succes par minime. Când toată lumea din jur îți spune că nu se poate, munca asiduă, încrederea în forțele proprii și perseverența fără limite sunt singurele căi de realizare. Nici destinul și nici moștenirile (confortul financiar) nu te pot ajuta mai mult.
Lectură plăcută!
Philippe Petit, omul care merge pe sârmă
Philippe Petit este un acrobat francez care și-a propus și, în final, a reușit, să traverseze pe cablu distanța dintre cele două turnuri gemene din New York, pe atunci proaspăt construite. Întâmplarea datează din august 1974 și a creat istorie. Ulterior, Philippe Petit și-a continuat proiectele, a realizat și alte traversări, asumându-și riscul morții și al sfidării legii.
Alături de Chris Hadfield (despre care poți citi aici, pe blogul nostru), Petit este un alt personaj excepțional pe care îl admirăm. Mesajul amândurora se poate sintetiza în triunghiul ”curaj – asumarea riscului – stăruință”.
Gustul riscului și atracția pentru realizarea irealizabilului au fost și sunt motoarele vieții lui Petit. Despre risc, el spunea: ”Toți avem grade diferite de toleranță la risc. Eu, unul, cred că, uneori, trebuie să facem un salt în necunoscut ca să obținem rezultatele pe care ni le dorim. Altfel, viața poate fi tare monotonă. Și e important să ne amintim că pentru atingerea unei atitudini mentale pozitive e nevoie de exercițiu, ca și în cazul corpului fizic.
Tânărul de 17-18 ani, deja acrobat și ușor marginal, din Parisul anilor ‘60, s-a inspirat dintr-o imagine cu turnurile aflate la acel moment în stadiu de proiect. Cu siguranță, când îți alegi un drum în viață la adolescență, ai dreptul să fii curajos, să te gândești la libertate și, poate, la ceva ce nimeni altcineva nici nu a îndrăznit să conceapă! I-au trebuit 6 ani să-și atingă scopul. Nu s-a limitat să fie un acrobat excepțional, ci a petrecut zile și nopți ca să-și asigure traversarea, calculând unghiuri, forțe, puterea vântului și orice noțiune de fizică utilă atunci când te bați cu gravitația. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării.
”Trebuie să practici răzvrătirea, să refuzi să rămâi lipit de reguli, să îți refuzi propriul succes, să refuzi să te repeți, să vezi fiecare zi, fiecare an, fiecare idee ca pe o veritabilă provocare. Atunci îți vei trăi viața pe sârmă!.”
Mai presus de toate, Philippe Petit ilustrează puterea omului de a o lua mereu de la capăt, de a-și găsi un scop în viață și ambiția de a reuși ce și-a propus. El însuși a scris de atunci mai multe cărți motivaționale și le vorbește altora despre lecțiile sale de viață. Petit continuă să se antreneze și acum, la 68 ani. A oferit consultanță și l-a antrenat pe actorul care i-a interpretat personajul într-un film admirabil – The Walk (2015, regia Robert Zemeckis). Îți recomandăm cu căldură acest film.
Este gândul pe care ți-l transmitem azi, după primul contact cu această poveste de viață. Sigur, aceste personalități au înzestrări excepționale, aproape supraomenești, dar nimic nu ne împiedică să reflectăm la destinul lor. Apoi la al nostru. Când am avut ultima oară curajul de-a face o schimbare cât de mică sau un salt în necunoscut, fie în carieră sau în altă latură a vieții? Când am perseverat să facem tranziția către ceva care chiar ne place, fără să ne mulțumim cu prima ofertă care ne iese în cale și pare mai bună? Am ajuns ce visam să fim când eram mici? Putem fi mâine ce visăm azi să fim? Cu alte cuvinte, preferăm mersul pe sârmă sau confortul plasei de siguranță?
Stay tuned! Pregătim următorul episod al seriei noastre estivale.
Sursă foto: biography.com
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: