Singurătatea căutătorului de job
4 august 2017
Cel mai adesea, în sesiunile de consiliere, când spui „carieră”, apar în discuție termeni precum „ambiție”, „parcurs”, „bani”, „stabilitate” sau „provocare”, dar și „pensionare” 🙂 . Mult mai rar, asociem ideea de carieră cu „pasiune” sau „vocație”.
Așa că ne-am propus o nouă serie de articole. Despre cariere EXTRA-ordinare, despre oameni care au muncit o viață pentru un scop, pentru rare momente de glorie sau recunoaștere din partea comunității. Visul copilăriei sau al tinereții lor s-a transformat în pasiune și apoi în meserie. Ne-am dori ca această serie de postări să te provoace să te gândești despre cum ți-ai ales meseria sau, despre cum îți sprijini copiii să o facă sau despre motivația pe care o găsești în ceea ce faci.
Cercetătorii au spus (nu doar cei britanici 🙂 ) că o carieră este un proces de dezvoltare legat de modul în care se construiește o persoană în timp. Teoria – devenită clasică – a fost depășită, completată de dezvoltări ulterioare. Rămâne însă o pistă de reflecție interesantă, pe care ți-o propunem azi.
Epoca noastră este marcată de rupturi de ritm, de evoluții tehnologice care schimbă vieți profesionale. Predictibilitatea a scăzut și suntem cu toții nevoiți să ne adaptăm din mers. Așadar, cu greu se mai poate vorbi despre ”continuitate” în carieră. Totuși, putem privi cu admirație cariere de excepție. Avem nevoie de modele, de inspirație, dar și de imens de multă muncă. Lectură plăcută!
Astronautul cu mustață și noi
Chris Hadfield e un fost pilot militar. Și fost astronaut. A fost primul canadian care a ajuns comandantul Stației Spațiale Internaționale cu naveta Atlantis. A cunoscut celebritatea globală când a început să folosească rețelele și canalele sociale la bordul Stației, ca să transmită materiale video și imagini realizate în timpul misiunilor în spațiu. Drept dovadă, postarea lui cu interpretarea melodiei Space Oddity a lui David Bowie a strâns peste 36 milioane de vizualizări pe YouTube!
Hadfield (n. 1959) a început să zboare în prima tinerețe, după ce s-a înrolat în Forțele Aeriene Canadiene. A fost pilot de încercare pe avioane de ultimă generație, inclusiv prototipuri ultrasofisticate și avansate, implicându-se în același timp în activități de cercetare și în studiul aeronauticii și al sistemelor de aviație.
Selectat și propus de Agenția Spațială Canadiană, a lucrat ca astronaut al NASA timp de 21 de ani. Despre această oportunitate excepțională avea să spună mai târziu: ”M-am pregătit vreme de 21 de ani ca astronaut ca să pot zbura în spațiu de trei ori. Totuși, trebuie să-ți reamintești în fiecare zi că există o singură Stație Internațională pentru toată planeta și că Stațiile participante sunt valori naționale și resurse de neînlocuit.” A contribuit la construcția Stației rusești Mir. A coordonat, de la punctul de comandă, comunicațiile cu astronauții din 25 de misiuni spațiale și a fost numit director al NASA în Rusia.
În a doua misiune extraterestră, la ieșirea din stație, a fost temporar orbit ca urmare a contaminării. Despre cum a depășit această experiență înfricoșătoare vorbește aici. Nouă, comparația cu pânzele de păianjen ne-a cam dat frisoane, dar trebuie să spunem că da, astronautul cu mustață are dreptate!
Visul a fost atins, scopul unei vieți, îndeplinit, iar unicitatea reușitei sale face povestea să pară EXTRA-ordinară. Destinul lui Hadfield iese din tipar și este susținut și de o personalitate aparte.
După 35 de ani de carieră, Chris Hadfield s-a retras și a revenit pe Pământ, unde cărțile publicate de el au ajuns bestseller-uri și le povestește pământenilor ce a învățat privind lumea de la distanță și ce a înțeles din viață urmându-și neabătut visul din copilărie, când, pe la 9 ani, a văzut primul om pășind pe Lună: ”Cel mai important lucru pe care îl înveți când ești mic e că lucrurile imposibile chiar se întâmplă. Și se întâmplă ca urmare a unui volum uriaș de muncă și datorită cuiva care e dornic să riște în numele a ceva dincolo de puterile lui.”
Stay tuned! Pregătim următorul episod al seriei noastre estivale.
Photo by Marty McGuire on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: