Restructurările în România în 2025: De ce se întâmplă și ce urmează?
29 iunie 2017

Curtea noastră, a HR-ului, nu face excepție de la obiceiurile zilelor noastre: încontinuu ne sună la sonerie noi cuvinte, care vin în vizită îmbrăcate de gală, de obicei în limba engleză. De aia se și numesc buzzwords, nu?
În era digitală, care funcționează pe repede-nainte, tendințele se succed cu o viteză fulgerătoare. Nici melodiile de-o vară nu mai sunt ce-au fost odată – nimeni nu le mai ascultă și nu și le mai amintește vara următoare. Pe de altă parte, avem și șlagăre vechi, care au prins și durează și acum. De pildă, numele generațiilor: baby boomeri, decreței, generația X (termen lansat în 1991 de scriitorul canadian Douglas Coupland, ca titlu al romanului omonim) sau generația Y.
Printre musafirii recenți ai vocabularului de HR se numără candidate experience, reformulat după modelul lui customer experience. Ce înseamnă și ce aduce nou acest concept? Mai mult decât oricând, mediul de lucru influențează decizia unui candidat de a intra ori a rămâne în companie. Odată ce ne-am lămurit că azi piața aparține candidaților și nu angajatorilor, atunci e clar că echipele de HR se vor preocupa să le ofere candidaților, apoi salariaților, o experiență lină și plăcută, lipsită de orice frustrări sau ocolișuri inutile, așa cum s-ar purta un hotel de 5 stele cu clienții săi.
În outplacement, ne consiliem candidații să compare atent așteptările lor cu mediul de lucru cu care se simt confortabili. Deși nu au un job pe moment, o alegere de durată va fi o alegere unde motivele raționale și emoția se îmbină armonios. La fel și în recrutare, consultantul este adesea prima verigă a procesului de selecție. Forța sa de convingere nu va fi suficientă dacă angajatorul nu le va oferi apoi o experiență satisfăcătoare candidaților: primire, punctualitate, interlocutori interesanți și pregătiți, feedback, un proces de recrutare clar și eficient, o ofertare respectuoasă.
Veți fi ghicit că procesul de recrutare are deja o strânsă legătură cu marketingul și vânzările. Acest dicționar de tendințe nu este neapărat dedicat celor care sunt pe val, ci mai ales celor care perpetuează o politică de resurse umane conservatoare, convinși fiind că nici candidații, nici competitorii nu merită mai mult…
Vom reveni cu noi cuvinte și tendințe în curând! Urmăriți-ne în continuare! Puteți să ne propuneți și voi unele noi!
Photo credit: Unsplash

Articole similare:
Abonează-te la newsletter: