Ești în garden leave sau te-ai apucat de grădinărit ?
22 august 2019
Dragile noastre, dragii noștri – și dacă preceptele corectitudinii politice ne-ar fi obligat, am fi folosit aici și încă neinventatul gen personal neutru 🙂 – , aflați despre noi că suntem bine, sănătoși și, adesea, mirați. Voi nu? Vă dorim să fiți la fel, să știți! Mari ne fură mirarea (deși trăim în țara lui „te miri ce” și a lui „ce te mai miră?”) și bucuria să vedem pe Facebook că oamenii din România chiar vor să muncească, deși numărul locurilor de muncă vacante a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform Institutului Național de Statistică. Să-nceapă rezbelul, bătălia pentru talente și pentru doritorii de muncă!
Aoleu, Mark, am îndrăznit să scriem „Facebook”, în loc de surogatul folosit în mass-media, anume „rețele de socializare”. Iartă-ne, te rog! Te promovăm gratuit pe blogul nostru și tu exact de asta aveai nevoie ca să devii miliardar. Cum s-o fi ajuns de la „social media” la traducerea „rețele de socializare”, asta-i altă mirare, dar nu vrem să rămânem cu sprâncenele lipite de linia părului. Să ne întoarcem…
Ne dezlipim sprâncenele, dar numai pentru scurt timp, pentru că citim pe zisa „rețea de socializare” că cineva, se pare din București, vrea musai să muncească și scrie acolo așa:
Caut loc de munk in sectorul 3
Cam așa își caută lumea de lucru. Și e, poate, convinsă, că o să aibă succes. Până și pe site-urile de „dating” dai mai multe detalii despre cine ești și ce/ pe cine aștepți/ ce îți dorești: o relație pe termen lung, un blond, o brunetă, musai să aibă copii sau nu etc. Dar când îți cauți de „munk” nu mai contează, important e că vrei, nu-i așa? Și asta îți dă o senzație grozavă, că tu cauți, dar nimeni nu te vrea, nimeni nu-ți răspunde. Și rămâi să trăiești, neînțeles și izolat, din pensia mamei/ a tatălui, din care îți cumperi, desigur, și țigări și… un suc.
Poate vă întrebați de ce ne-am oprit azi asupra unei banalități, în fond, pentru că astfel de cuvinte sunt aruncate zilnic de sute, mii de ori, în online-ul românesc. Pentru că arată starea de mistificare, de simulare, în care a ajuns o parte, subliniem, din populația inactivă a țării:
– unii oameni se prefac că-și caută de munk;
– alții își caută pe bune, dar nu înțeleg de ce nu găsesc exact ce caută;
– când își găsesk de munk, se prefac că muncesc, apoi se simt sklavi;
– nedreptățiți, își dau demisia (ăsta e de fapt un gest elegant, în realitate, te trezești pur și simplu că în ziua „ț” nu mai vin la munk și gata);
– apoi intră iar pe internet și scriu:
Caut loc de munk in sectorul 3!
De vină sunt angajatorii că ei nu se potrivesc nicăieri…
Cam atât pentru azi. Pe kurând!
Photo by Hutomo Abrianto on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: