Share Smart

Cine aleargă după doi Pokemoni… Poate fi şi dat afară

September 15, 2016

Pokemon Go este jocul care a pus stăpânire pe telefoanele şi timpul oamenilor din lumea întreagă, însă începe încet dar sigur să cucerească şi birourile acestora. Ce părere au angajaţii care au instalat acest joc, cei cărora le mai scapă Pokemonii şi prin băile companiilor şi, mai ales, şefii? Cu o majoritate care tinde să excludă jocul din timpul petrecut la birou, am întâlnit şi păreri diferite.

Ce părere au angajaţii care sunt „posesori de Pokemoni”?

Dan, Career Consultant – Pentru un job de birou, nu e tocmai jocul potrivit. Mi l-am instalat pentru că eram fan Pokemon încă din anii `90 şi imediat m-a curprins entuziasmul. Mi l-am instalat într-un weekend şi până luni, încă nu prinsesem un pokemon rar şi eram foarte determinat să reuşesc. Aşa că luni, când am venit la birou, mi-am dat seama de 2 lucruri: că era un teritoriu nou deci aveam şansa să găsesc ce-mi propusesem şi că teritoriul nou era şi foarte îngrădit de colegi, şefi şi clienţi. M-am plimbat puţin pe holuri, dar atât. Jobul e job, jocul e joc.

Marius, Sales Executive – Norocul meu e că am multe delegaţii. Şi asta înseamnă că am mai mai multă libertate şi oportunitatea să găsesc mulţi pokemoni. Eu am jucat şi Ingress, jocul de dinainte de Pokemon Go şi nu credeam că după ce m-am plictisit de el, o să revin la ceva asemănător. Dar partea bună e că aşa poţi intra în vorbă cu oameni la pândă. Networking la vânătoare de pokemoni!

Andrei, Marketing Assistant –  Era să fiu concediat din cauza jocului! Nu lucrez de mult timp în companie, aşa că mai am lucruri de demonstrat şi faptul că alerg după Pokemoni, la birou, nu era unul dintre ele. Ce să zic? M-a tot văzut un coleg, m-a chemat şeful, am recunoscut şi am avut o discuţie fermă despre faptul că nu a fost ok ce-am făcut. Apoi au interzis oficial jocul prin regulamentul intern iar eu am rămas oaia neagră, cea din cauza căreia colegii trebuie să fie mai atenţi la propriile obiceiuri nepotrivite la birou.

Ce părere au şefii despre Pokemon Go la birou?

Sorin, BPO Project Manager – Noi lucrăm în open space şi chiar dacă suntem o echipa tânăra, ne-am asumat că suntem serioşi şi livrăm clientului calitate. Dar pe de altă parte, nici nu vrei să afectezi mediul intern şi să iniţiezi tensiuni. Am chemat colegul respectiv la un one-to-one, i-am spus că e interzis să folosească aplicaţia la muncă şi l-am avertizat asupra consecinţelor. Nu am dorit să duc cazul mai sus dar iau în calcul să mai surprind şi alţi colegi. Nu văd altă soluţie decât să facem o ieşire organizată la vânătoare de pokemoni şi să ţinem biroul curat, în rest. Dar sper să nu fie cazul.

Oana, Managing Partner – Nu am întâlnit încă pe nimeni să joace Pokemon Go la birou. Dacă s-ar întâmpla, cred că aş acţiona destul de ferm, pentru că e un fenomen care ia amploare şi n-aş vrea să las impresia că e ok ca angajaţii să alerge după animale închipuite prin firmă. În plus, trebuie să ne păstrăm imaginea în faţa clienţilor, iar asta e o prioritate.

În loc de concluzie…

Am risca să estimăm că fenomenul şi-a atins apogeul şi nu va dura mult până când pokemonii vor fi adunaţi, gradual, de ASPA sau de proprii lor fondatori într-un adăpost al uitării. Până atunci, oscilăm între integrarea unei noi clauze de interzicere în regulamentul intern sau în cel de siguranţă la locul de muncă şi adaptarea la trend, adoptându-l, în mediile profesionale care pot permite această măsură.

Aşa că, dacă cineva ne va surprinde căutând Pokemoni împreună cu toată echipa, să ştiţi că noi suntem în teambuilding!

Photo credit: Unsplash.com