Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
19 septembrie 2017
În ultimele luni, criza forței de muncă e discutată din ce în ce mai des în mass-media. Îngrijorările angajatorilor și ale recrutorilor ajung din ce în ce mai des în atenția opiniei publice. Se caută răspunsuri. Poate frâna lipsa de personal creșterea economică? Dacă da, în ce punct și cât de departe suntem de el? Până unde mai pot angajatorii să-și ”fure” unii altora angajații? Mai pot fi deschise noi companii în industrie? Cu cine? Se dezbat soluții. E suficient ca angajatorii să mărească salariile? Cât vor putea să-și permită, rămânând în același timp profitabile? Se vor muta din țară companiile care folosesc forță de muncă ieftină, în căutarea uneia și mai ieftine? Vin pe piață lucrătorii din Vietnam și Nepal, așa cum am citit în ultima vreme?
Dat fiind că noi înșine am fost solicitați de mai multe publicații să ne spunem punctul de vedere despre criza forței de muncă, azi am hotărât să facem o revistă a presei dedicată acestui subiect. Sperăm să vă fie de folos pentru a obține o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă pe piață.
Lucrurile stau cam așa. Costul orar al forței de muncă a crescut semnificativ. Datele centralizate la nivelul Uniunii Europene o confirmă: sunt primii din Europa. Companiile caută și iar caută să angajeze, dar nu găsesc oameni dornici. Unii dau vina pe inapetența pentru muncă a ”asistaților sociali”. Răspunsurile potențialilor lucrători se găsesc adesea în secțiunile de comentarii la diverse articole de presă. De pildă, aici, cineva afirmă că, în județul Constanța nu găsești decât ”salahoreală pe bani puțini, paznici și videochat”. Care videochat a devenit o afacere extrem de profitabilă, apropo.
Nemaiavând de unde să recruteze, din ce în ce mai multe companii iau inițiativa și-și deschid propriile școli profesionale sau de maiștri. Chiar și așa, pe termen scurt, criza persistă. Și nu doar în România. Iată ce titra ieri Ziarul Financiar: ”Ce furtună se apropie: Apusul erei forţei de muncă ieftine din Europa de Est ameninţă profiturile companiilor din regiune”. În Slovacia, industria auto întâmpină deja probleme. Apropo de mașini, s-ar putea să dispară și condusul în stare de ebrietate: podgorenii se plâng că nu reușesc să atragă zilieri la culesul viilor.
Ce pot face firmele în acest context? Aflați de aici. Pe lângă aceste sugestii, ar mai fi relocarea sau naveta (care sunt într-o tendință ascendentă), atragerea persoanelor vârstnice pe piața muncii și stimularea ocupării tinerilor. Nu în ultimul rând, cei care au deja salariați trebuie nu doar să-i plătească bine, ci și să se asigure că sunt fericiți. Deși suntem din ce în ce mai puțini…
Photo by Štefan Štefančík on Unsplash.
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: