Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
15 mai 2017
E o vorbă din bătrâni, care zice că: ”din ce stai, de-aia ai mai sta”. Ei bine, acest crâmpei de înțelepciune populară se aplică perfect și realităților contemporane ale întreruperii carierei: cu cât vei lua o pauză mai lungă, cu atât mai greu îți va fi să revii în ”câmpul muncii”, proaspăt și echipat cu tot ce-ți trebuie pentru cules și semănat. Acest lucru e valabil azi mai mult ca niciodată, pentru că, indiferent de starea vremii, adică de context, uneltele ”ruginesc” repede, repede de tot. Abia ai apucat să te familiarizezi cu o aplicație, cu un program, cu un buton nou, că de mâine se schimbă și trebuie s-o iei de la capăt.
Așadar, indiferent de motivul pentru care ai întrerupt lucrul, dacă lunile se adună și depășesc un an, să zicem, distanța ta față de piața muncii va fi exponențial mai mare. Vei avea nevoie de o adevărată ”cură de întreținere” ca să rămâi în formă. Consilierea în carieră te ajută să-ți schițezi un plan de acțiune concret, dar și tu, de acasă, poți întreține ce ai cultivat până acum. Ce poți face?
Informația nu e totul, dar îți dă puterea să revii!
Continuă să te informezi despre evoluția domeniului în care ai lucrat – sau cea a domeniului în care vrei să revii pe piața muncii. Începe-ți ziua cu o revistă a presei de specialitate și vezi ce mișcări se produc, cine deschide ceva, cine investește, cine se extinde etc. Abonează-te la bloguri, intră și comentează dacă ți se pare că te provoacă o idee, caută newslettere interesante, selectează subiecte pe care vrei să le aprofundezi. Pe scurt, fii la curent! Apoi…
Networking-ul
S-a cam golit de sens acest termen, din cauza utilizării lui și când e cazul, și când nu e. Chiar dacă ”networking” conține cuvântul ”work”, nu înseamnă că trebuie să îl aplicăm doar când muncim efectiv. Ba din contra! Folosește perioada de întrerupere a carierei pentru a te înscrie în asociații profesionale, în grupuri de discuții pe teme care te interesează, în diverse forumuri. Căută conferințe sau workshop-uri la care să participi (înarmat/ă cu multe cărți de vizită, desigur). Nu în ultimul rând, nu rupe legătura cu foștii colegi – când se poate. Contactează-i pe foștii angajatori și solicită-le scrisori de recomandare, cu mențiunea că ele au valoare reală doar dacă sunt personalizate. Cere – și vei primi – recomandări și pe LinkedIn, care este azi un instrument inconturnabil în căutarea unui loc de muncă.
Exercițiu, deconectare, învățare
Testează-ți din nou nivelul unei limbi străine, pe internet, și vezi ce scor obții. Dacă e mai puțin decât te aștepti, mai fă niște exerciții. Amuză-te parcurgând teste de inteligență emoțională sau întrebări puse la interviuri de angajare. Te asigurăm că vei avea surprize și or să te prindă! Învăță neapărat ceva nou: dacă nu ai mai lucrat în programul Paint, deschide o imagine în Paint și vezi ce poți să faci cu ea. Dacă Excel-ul încă are taine (și, de obicei, are) căută tutoriale și o să afli câte lucruri știe să facă. Urmărește orice tehnici noi din domeniul de interes și familiarizează-te cu ele. Nu uita să arunci un ochi la aplicații, programe, idei din lumea tehnologiei digitale. Cu toții le vom folosi pe zi ce trece mai mult. Astfel de exerciții simple îți vor fi extrem de utile, pentru că te deconectează, ținându-te în priză, și te ajută deopotrivă să îți păstrezi încrederea în sine. Plus că, la revenirea în muncă, vei putea să-i spui angajatorului: ”da, știu și asta, tocmai am terminat un curs online”.
N.n.: Da, știm, nu am inventat apa caldă, dar lucrurile simple parcă au nevoie să ne fie, din când în când, reamintite, nu-i așa? Prin urmare, mult succes! Vom mai reveni asupra acestui subiect!
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: