Ești în garden leave sau te-ai apucat de grădinărit ?
31 mai 2018
O privire atentă și sinceră în oglinda carierei tale îți permite oricând să conștientizezi și să analizezi în ce punct te afli și ce schimbări e nevoie să faci ca să ajungi unde îți dorești. Îți propunem să faci acest exercițiu de fiecare dată când îți cauți un loc de muncă, când iei în considerare o schimbare de direcție sau îți propui un nou obiectiv în carieră. Bref, fă-ți un selfie profesional! Analiza SWOT se va dovedi foarte utilă!
Dacă ești obiectiv/ă, vei reuși să te îndrepți cu pași mai rapizi și în termeni mai preciși către rezultatul scontat, să definești și să-ți explici nevoia de schimbare și, la final, să îți savurezi reușita. Nimic mai simplu, deși…
După cum bine se știe, analiza SWOT e un instrument de lucru propus de toate cursurile de management. Da, poate e banal și e util la nivelul companiilor. Totuși, ezităm să îl folosim și la nivel personal, poate și pentru că nimeni nu vrea să își vadă expuse slăbiciunile. Să ne amintim ce înseamnă. Terminologia provine din limba engleză și reprezintă abrevierea următorilor termeni:
„strengths” – puncte tari;
„weaknesses” – puncte slabe;
„opportunities” – oportunități;
„threats” – amenințări.
O analiză SWOT personală e la fel de importantă pentru un candidat care își caută obiectivele de carieră, cât și pentru un altul aflat la răscruce de drumuri (din motive de vârstă, de pildă). Dacă începi acest demers acum, gândește-te clar ce vrei să obții de la el (și, mai ales, fii sincer/ă față de tine). Vrei un nou loc de muncă sau o nouă realizare în poziția actuală? Cauți să te dezvolți personal pe linia actuală sau dorești să încerci ceva total nou?
Nu te teme de răspunsuri, din contra, caută-le, cu atât mai mult cu cât contextul pieței forței de muncă se pare că e favorabil.
Care sunt întrebările potrivite?
Poate cel mai simplu și confortabil este să începi cu punctele tari, atât cele pe care le știi, cât și cele pe care le văd cei din jur. Așterne-le pe hârtie cu sinceritate.
- Care sunt atuurile tale profesionale, în jobul actual, dar și cele pe care nu le-ai folosit în ultima vreme?
- Ce talente sau abilități ai?
- Ce te diferențiază de alții (inclusiv în ceea ce privește valorile, etica profesională, realizările, rețeaua de cunoștințe etc.).
Care sunt punctele tale slabe? Începe cu cele pe care le cunoști. Pe unele le poți schimba, pe altele, nu, dar e important să te oprești un moment asupra lor. În continuare, este vorba despre ce ține de tine, personal, nu de mediul extern.
- Ce obiceiuri și trăsături negative ai în viața profesională?
- Există arii profesionale pe care nu le stăpânești suficient, unde e nevoie de îmbunătățiri?
- Ce slăbiciuni văd cei din jur în comportamentul tău profesional sau uman? Mai ales acelea care ți-au jucat deja feste în trecut…
Ce oportunități externe, utile carierei tale, întrevezi? Gândește-te la piața ta de referință, la acele schimbări care ar putea fi folosite în scopul tău profesional.
- Ce tendințe ai observat în domeniul tău de expertiză?
- Ce noi tehnologii se folosesc?
- Sunt evoluții legislative care pot aduce schimbări?
- Te poți baza pe sprijinul/ părerea vreunui cunoscut, expert în aceste domenii?
În cele din urmă, treci în revistă și amenințările care ți-ar putea afecta cariera. Sunt obstacolele cele mai mari cu care te vei confrunta și răspunsurile îți pot solicita să ieși din zona ta de confort. În loc să te convingi că totul merge bine, mai bine să poți stabili obiective și rezultate realiste! Pe o piață aflată într-o situație de criză și într-un context de schimbare tehnologică, va fi, poate, nevoie să investești mai mult în achiziția de noi competențe profesionale. Iată câteva întrebări potrivite:
- Se contractă sau se schimbă major industria ta?
- Există concurență puternică pentru joburile pe care le vizezi?
- Care este cel mai mare pericol extern pentru obiectivele tale?
Care sunt pașii următori?
Dacă tot ai făcut efortul de a-ți diseca parcursul profesional, nu ne vom opri aici. Analiza SWOT este un mijloc, nu un scop în sine. Pornind de la ea, îți recomandăm să-ți stabilești câteva direcții clare de acțiune, cu obiectivele următoare:
- Cum îți folosești punctele tari ca să răspunzi oportunităților? Aici vei putea fi ambițios/oasă, este potrivită o abordare îndrăzneață!
- Cum poți converti slăbiciunile în puncte tari? Oare oportunitățile descrise ar putea servi acestui obiectiv?
- Cum poți transforma amenințările din mediul extern în oportunități de dezvoltare? Amenințările sunt aceleași pentru toată lumea, dar dacă găsești o abordare personală, s-ar putea transforma în noi provocări.
Așadar, sunt două modalități de lucru pentru evaluarea răspunsurilor: prima, potrivirea dintre cele patru categorii, pe perechi; a doua, transformarea elementelor negative în atuuri. Ca să ajungi unde îți dorești, gândește liber, neîngrădit și amintește-ți ce vrei. După ce obții primele rezultate, e mai simplu să urmărești progresul înregistrat, dar primul pas e esențial: nu pierde din vedere concluziile analizei tale și treci la acțiune! Pas cu pas, puțin câte puțin, vei ajunge acolo unde dorești să fii. Nu e timp de pierdut. Dacă vrei să validezi aceste opțiuni cu un consilier de carieră, asteptăm un semn de la tine.
Succes!
Photo by Ludo Sawicki on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: