Singurătatea căutătorului de job
16 august 2017
![Diversitatea de gen](https://outplacement.ro/wp-content/uploads/2017/08/Foto-articol-Inginer-Google-1024x683.png)
Diversitatea de gen la locul de muncă, în special în domeniul IT&C, continuă să facă valuri – și victime – în Statele Unite și nu numai. Recent, un inginer de software de la Google a scris un ”manifest” care justifică, cu argumente așa-zis biologice, faptul că femeile s-ar potrivi mai puțin cu joburile din IT&C. Trebuie spus că nu este prima dată când Google, unul dintre cei mai doriți angajatori din lume, este criticat pe tema diversității de gen, ba chiar este arătat public cu degetul pentru că menține un ecart salarial important între femei și bărbați.
Memoriul s-a ”viralizat” în interiorul companiei, până când, nu peste mult timp, a ajuns și în spațiul public. James Damore, căci așa se numește inginerul cu pricina, acuză Google că promovează o monocultură bazată pe corectitudine politică, ultraliberală, care reduce la tăcere dezbaterile oneste despre diversitatea de gen și de rasă. Autorul explică printre altele și de ce atât de puține femei lucrează în domeniul IT. Cităm: ”În medie, femeile au mai multă deschidere către sentimente și estetică și mai puțină către idei. În comparație cu bărbații, femeile manifestă, în general, un interes mai accentuat pentru oameni decât pentru lucruri (ceea ce se poate interpreta prin dihotomia empatizare vs. sistematizare). Aceste diferențe explică, în parte, de ce femeile preferă, în genere, joburi în domeniul artistic sau social. (…) În medie, femeile sunt mai cooperante. (…) În medie, femeile sunt mai predispuse la anxietate.” etc. Gata, ne oprim, ca să nu ne/ vă enervăm, dar, dacă vreți să răsfoiți documentul integral, îl găsiți AICI. După cum vedeți, are și grafice și tabele, ca să fie cât mai clar.
CEO-ul Google, Sundar Pichai, ia atitudine. Damore este concediat. Dar lucrurile nu se opresc aici. Mișcarea de extremă dreapta – da, aceeași care a declanșat recentele evenimente de la Charlottesville, Virginia – prinde ocazia din zbor și îi ia apărarea inginerului care și-a pierdut locul de muncă pentru că a spus adevărul. Experți de top în studii de gen intervin și ei în ”dezbatere” și aduc argumente științifice solide, provocându-l pe James Damore să răspundă.
Ce-i drept, Google nu e singur în această discuție. Multe din companiile de top din Silicon Valley se află în situații similare. Abia 25% dintre salariați sunt femei, iar în cele mai mari companii din domeniu, precum Apple, Google sau Facebook, minoritățile etnice însumează abia 3-5% dintre salariați.
Absența femeilor din rândul salariaților din sectorul IT&C nu este datorată neapărat discriminării de gen, chiar dacă aceasta își face apariția și merită combătută cu programe adaptate. Problema de fond este că fetele nu sunt orientate către cariere în tehnologie. Europa nu stă mai bine la acest capitol. Apropo, măcar din acest punct de vedere, România se află pe un loc fruntaș în UE: 27,2% din persoanele specialiste în TIC sunt femei. Companiile românești de software, aflate în plin avânt, par să fi înțeles avantajul de a avea mai multe femei în echipă și chiar le promovează intens pe roluri manageriale. Recent, într-o misiune de evaluare într-o companie de tehnologie, am remarcat apetitul femeilor din echipa respectivă de a deveni manager. Ne-am bucurat și le susținem!
Photo by Christin Hume on Unsplash
![Share Smart](https://outplacement.ro/wp-content/themes/outplacement/images/social-sharing.png)
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: