Share Smart

Gândește-te să scrii și scrie ca să-ți pui ordine în gânduri

11 iulie 2019

Gandeste-te sa scrii

„Gândește-te să scrii.

Nu despre deșeurile de plastic.

Nu despre Wall Street.

Scrie și atât.

Pe măsură ce ne îndreptăm, gonind, spre o lume post-alfabetizată, scurtătura neașteptată e cu adevărat irezistibilă și captivantă: învață să scrii!

Audiobook-urile se vând mai bine decât cărțile tipărite. Inteligența artificială poate transforma textul în vorbire. Oamenii scanează, nu mai citesc.

Dar nu contează. Tu învață să scrii.

Da, ar fi grozav dacă ai putea deveni deveni dezvoltator web de la A la Z. Ori dacă ai munci din greu ca să devii inginer constructor sau un matematician revoluționar. Însă majoritatea oamenilor a fost convinsă încă din copilărie că munca asta nu-i pentru ei.

Dar scrisul?

Dacă ești actor, a fi capabil să scrii înseamnă a te putea distribui singur.

Dacă lucrezi în marketing, a fi capabil să scrii înseamnă că îți poți spune povestea.

Dacă îți cauți de lucru, a fi capabil să scrii te include într-o minoritate specială.

Scrisul e gândire organizată, în numele persuasiunii.

Scrisul e ocazia ta de a ieși în evidență, de-a te pune serios pe lucru și de a crea un ceva diferențiator.

Și n-ai nevoie de un permis sau de echipamente. Nu ai nevoie nici de informații confidențiale din interior și nici măcar de bani.

Scrisul s-ar putea să fie, dintre toate, aptitudinea cu cel mai mare randament al investiției. Pentru că e un simptom al gândirii.”

 

N.n.: Am tradus acest scurt text de pe blogul lui de Seth Godin, cu respectarea legii drepturilor de autor, bineînțeles (capitolul VI, pentru cei interesați). De ce? Pentru că nouă ne-a spus foarte multe, fără nicio risipă de cuvinte.

Recitește-ți, așadar, CV-ul, de exemplu, și vezi cum sună. Dacă ai fi angajator, te-ai alege pe baza lui?

Încearcă să scrii o scrisoare de intenție – autentică, fără clișee. Îți iese? După X ani petrecuți în mediul de afaceri, mai poți transmite ceva pe un ton firesc? Mai ajungi, oare, la resursele persuasiunii?

Mai poți să te îndepărtezi de limbajul de scorțișoară al rapoartelor de activitate? Dacă da, poți răspunde provocării lansate de Seth Godin? Ce ți-ai dori de la cariera ta?

Ai vrea și te mai simți în stare să te exprimi în scris? Nouă ni se pare un exercițiu tare bun! 😊 Poți exersa trimițându-ne inclusiv comentarii la această provocare!

Photo by Muhammad Haikal Sjukri on Unsplash