Share Smart

Guvernul a aprobat înființarea agențiilor de mediere pentru muncă zilieră

23 octombrie 2017

Muncă zilieră

Tocmai am aflat că, în ședința de Guvern de miercuri, 18 octombrie, Guvernul a aprobat înființarea agențiilor de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră. Aceste structuri vor fi acreditate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, care facilitează punerea în legătură a beneficiarilor de lucrări cu zilieri, în vederea stabilirii de raporturi de muncă.

Potrivit comunicatului de presă emis de Guvern, ”măsurile au fost stabilite printr-un proiect de lege care modifică şi completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Acest proiect stabilește că agențiile de mediere pot fi societăți înființate în condițiile Legii nr. 31/1990 și au ca obiect de activitate <Activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă> – cod CAEN 7810 sau societăți cu personalitate juridică înființate în state membre UE.

Actul normativ mai prevede creșterea perioadei în care zilierii pot presta activități pentru același beneficiar. Astfel, pentru zilierii care ocupă un loc de muncă prin intermediul unei agenții de mediere, perioada în care poate lucra pentru același beneficiar crește de la 90 de zile până la maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Agenţiile de mediere nu pot percepe taxe pentru demersurile pe care le fac în vederea recrutării persoanelor fizice care doresc să desfășoare activități ziliere.”

Pe de altă parte, aflăm și că:

”Furnizorii de servicii de mediere a muncii, acreditați în condițiile prevăzute de H.G. nr. 277/2002, pot presta servicii de mediere între cererea și oferta de muncă zilieră, fără a se supune acreditării prevăzute de noua lege, dacă dreptul de a presta astfel de servicii nu a fost suspendat sau retras, conform prevederilor legale.”

Textul integral al comunicatului de presă este disponibil AICI.

 

Photo by Elaine Casap on Unsplash.