Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
20 ianuarie 2022
În ianuarie suntem la treabă, la fel ca în decembrie! Și e bine așa. Revenirea e mai abruptă decât ne așteptam și suntem mai puțin odihniți decât ne-am fi dorit. „Căderea” Revelionului în zilele de weekend ar trebui interzisă prin lege, serios! (Tocmai am citit că oroarea se va repeta în anul 2028.) Nici timp pentru desfăcut bagajele nu rămâne, dar nu-i nimic, oamenii petrec în cluburi și restaurante aglomerate, apoi se-ntorc la munca de acasă și haine lejere, pentru că… pandemie. Valul de absenteism abia se pornește, nu era suficient că birourile sunt goale, acum și telemunca e absentă, iar angajatorii sunt iar în prima linie cu protocoale sanitare și concedii medicale.
Azi, în schimb, ne uităm la trecut, din perspectiva preferințelor voastre pentru articolele de pe blog. În anul 2021, cel mai mare succes cuantificat în număr de cititori l-au avut opiniile și recomandările noastre privitoare la domeniul… resurselor umane. 😊 Preocupările, temerile și interesele candidaților înainte sau după o posibilă angajare rămân cam aceleași, indiferent dacă e pandemie sau nu.
Articolul Prima zi la job nou. Cum te prezinți și cum vei fi primit?, deși e publicat în 2017, a adunat și în 2021 cel mai mare număr de cititori. Cum să „treci” ecranul la un interviu de angajare online, replica noastră din pandemie, adaptată la textul menționat, și-a atins și el ținta. S-ar putea să fie „de vină” sfaturile utile din încheiere, în care am arătat ce poți face ca să-ți convingi interlocutorul/ recrutorul/ angajatorul chiar și în comunicarea online.
Topurile publicate de platformele online de joburi au indicat că și anul trecut domeniul vânzărilor a fost animat, din perspectiva căutărilor și a ofertelor de angajare. Așa se explică, probabil, de ce articolul Ești om de vânzări? Dovedește-o la interviu! a intrat în topul vizualizărilor. Un candidat valoros este întotdeauna unul cu atitudine, care știe să-și pună în valoare cu naturalețe bagajul tehnic, priceperea în lucrul cu oamenii/clienții și rezultatele obținute.
Pe locul următor al clasamentului interesului cititorilor se situează Iată, în zece puncte, ce te face un coleg de nota zece!. Izolarea de ceilalți membri ai echipei, comunicarea poate trunchiată și, prin urmare, lipsa de conectare la scopurile comune, poate chiar lipsa de direcție – au fost (și sunt) realități incontestabile ale pandemiei. Liderii s-au străduit în fel și chip să asigure coeziune între colegi. Nu toți au reușit… Mulți oameni, deși au continuat să-și facă jobul, și-au pierdut pe drum entuziasmul și plăcerea, două ingrediente soft și adesea neglijate ale eficienței și productivității. Poate că le e dor de pauzele de prânz relaxate, de discuțiile haioase cu colegii, de ședințele în care vedeai expresiile interlocutorilor, de tot ce înseamnă muncă împreună. Nouă ne este dor de toate aceste momente. Oare câte căutări gen „colegi + munca de acasă” o fi înregistrat Google Search? Sunt totuși puține joburile în care poți lucra cu adevărat în mod strict individual.
„Flexibilitate înseamnă să ai valori, principii, dar să știi să le aplici în mediul de lucru în care ai intrat. Nu te poți aștepta în mod rezonabil să schimbi compania și să impui același mod de lucru pe care l-ai deprins. Te poți lupta pentru principiile tale, dar e musai să păstrezi flexibilitatea mentală, deschiderea către ceilalți, așa încât să te inspiri și să înveți din practica lor, dat fiind că nu te (mai) poți baza pe automatisme ori rutină.” În afară de „hibrid”, „telemuncă” sau „întâlnire online”, „flexibilitate” (în sintagme precum: program flexibil, atitudine flexibilă, așteptări flexibile) a fost unul dintre cuvintele recurente ale anului trecut. Mai mult decât oricând, consecințele economice ale pandemiei i-au obligat pe oameni să se adapteze, să devină încă mai flexibili în viața profesională.
Marea epidemie a demisiilor, despre care se tot vorbește mai ales în SUA, nu a ajuns (încă) pe piața muncii din România, în pofida articolelor care au tot prezis-o. E suficient să întrebi un recrutor dacă este cumva luat cu asalt de CV-uri la anunțurile de job pe care le publică. Mișcările de trupe nu au fost în mod semnificativ mai mari sau numeroase decât în 2019, dar interes pentru schimbări profesionale a existat cu siguranță, lucru dovedit și de plasarea în topul nostru a articolului M-am hotărât să-mi schimb jobul, dar cu ce să încep și cum?. Ce să vezi, și acum, nu doar competențele contează, ci și… (puteți să recitiți articolul, dacă vreți).
Lumea „aleargă” – nu atât de mult pe drumuri ca înainte, cât între ședințe pe Zoom, mesaje pe WhatsApp etc., etc. – și nu prea mai are răbdare. Credem că din acest motiv Prezintă-te, în trei minute, la interviul de angajare! a intrat în clasamentul celor mai citite articole în anul 2021. Apoi, surpriză! Ce salarii au colegii din firmă încadrați pe posturi similiare?, în care am vorbit despre propunerea recentă a Comisiei Europene privind o serie de măsuri privind transparența salarială pentru a asigura respectarea principiului egalității de remunerare. Oare când vor publica angajatorii măcar o aproximare a nivelului salariului, încă din anunțul de angajare? Chestiunea rămâne deschisă și în 2022…
Încheiem mulțumindu-vă că ne-ați citit, dar și cu o întrebare al cărei răspuns ne interesează: despre ce v-ați mai dori să scriem în acest an? Așteptăm răspunsurile voastre în secțiunea comentarii.
Photo by Damir Spanic on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: