Share Smart

Iată, în zece puncte, ce te face un coleg de nota zece!

9 august 2018

Ca să iei nota zece de la echipa din care faci parte și în mijlocul căreia petreci măcar o treime din fiecare zi, trebuie să fii cu adevărat un coleg bun. Pentru început, facem câteva precizări „metodologice”: a fi un coleg bun nu înseamnă doar a fi simpatic sau popular (deși contează și asta); a fi un coleg bun înseamnă a fi empatic, înțelegător, dinamic, comunicativ, eficient (dacă nu ești eficient, treaba pică pe alții!) și, da, uneori, exigent. Iată care credem noi că sunt cele zece puncte pe care trebuie să le marchezi din această perspectivă.

  1. În ordine cronologică, primul ar fi intrarea în birou. Indiferent cât de aglomerat a fost traficul, cât de mare înghesuiala din metrou/ autobuz/ tramvai, nu intra pe ușă trântind și bufnind. Ziua trebuie să înceapă cu un zâmbet – măcar unul de ușurare că ai ajuns cu bine. 🙂 Dacă știi să te prăbușești pe un scaun cu grație, fă-o! Dacă ții, totuși, să povestești cum a fost drumul, fă-o cu umor. Umorul la prima oră valorează măcar cât o stacană de cafea!
  2. Ascultă ce ți se spune – și fă-o pe bune! Joburile – precum căsniciile sau relațiile de prietenie – eșuează adesea pentru că oamenii nu ascultă. Nu ne referim aici la concepte de training gen „ascultarea activă” ș.a., ci la ceva mult mai concret: ascultare și apoi un răspuns pertinent, empatic, autentic. Apropo, asta nu se poate concretiza având căștile în urechi.
  3. Îți ajuți colegii atunci când NU îți cer ajutorul, deși poate ar vrea. De exemplu, ai un coleg a cărui franceză scârțâie – și tu știi asta. Îți spune că a primit un mesaj în franceză, cu niște termeni mai complicați. Te ridici, îl ajuți și toată lumea e mulțumită.
  4. Nu ascunzi ceea ce știi sub preș – pe principiul că, dacă le spun și altora, or să mă înlocuiască. Chiar nu e niciun pericol. Cu cât ei știu mai multe, cu atât mai abitir vei fi tu obligat să progresezi. Pe de altă parte, SPUNE când ai ceva de spus. Nimeni nu-ți poate citi gândurile, iar informațiile pe care le deții pot ajuta întreaga echipă să rezolve mai rapid orice problemă de serviciu.
  5. Nu te simți amenințat. În (sperăm noi) vechea paradigmă a companiilor mici, dar mai ales mari, colegii erau stimulați, la propriu, să intre în competiție unii cu ceilalți, efectiv să-și dea la gioale, pentru un comision mai… consistent. Ni se pare incorect, irelevant și neproductiv. Trebuie să te compari doar cu tine și cu ce ai realizat în trecut și să te raportezi la „indicatorii de performanță” pe care TU ți-i dorești în viitor.
  6. Taci când simți că atmosfera e încordată. Tăcerea e de aur. Bun proverb, nu?
  7. Îl încurajezi pe un coleg care, poate, a greșit și îl ajuți să depășească momentul. Chimia echipei va avea numai de câștigat! Și tu.
  8. Mănânci, râzi, socializezi cu toți colegii. Să nu ne facem iluzii, se formează și găști la serviciu, dar ele nu trebuie să devină antagonice. Dacă se întâmplă asta, poate ai greșit – prin nebăgare de seamă, de pildă. Sau poate trebuie să te întrebi de ce nu vă înțelegeți, de fapt. S-ar putea să ai surprize.
  9. Le povestești ceva plăcut celor din echipă: ce flori ai plantat, ce film bun ai văzut, ce carte excelentă ai citit, ce excursie plăcută ai făcut ș.a. Sunt atâția oameni care au lucrat ani de zile împreună și, când s-au despărțit, nu știau nici măcar dacă celălalt e amator de jazz sau de rock. Ideile cheie: fii autentic, dar nu exagera nici cu the good stuff! Atmosfera bună e extrem de importantă, dar nu trebuie să-i oprească pe ceilalți de la lucru.
  10. Last but not least, uneori se întâmplă să te sape cineva. Poate îți vrea locul, funcția, salariul. Poate s-a cocoțat pe poziția respectivă din cu totul alte considerente, în afară de merit. Dacă nu poți să taci, fă ce e firesc: vorbește! O discuție pe față face mai mult decât orice tergiversări.

E tare important să te simți bine la serviciu. Și, dacă nu te simți bine vreme îndelungată, în funcție de nivelul tău de toleranță, întreabă-te: unde am greșit (asta dacă ai greșit tu) sau, gata, unde să plec și cum? Dacă se aplică versiunea a doua, poți să apelezi inclusiv la serviciile noastre de consiliere profesională. De multe ori, chimia de la job e curată alchimie – și pentru asta e nevoie inclusiv de experimente.

PS: Voi ce ingrediente ați mai adăuga profilului unui bun coleg?

Photo by Helena Lopes on Unsplash