Share Smart

M-am hotărât să-mi schimb jobul, dar cu ce să încep și cum?

25 ianuarie 2018

M-am hotărât să-mi schimb jobul, dar cu ce să încep și cum?

E început de an, o perioadă în care gândul unei schimbări profesionale le ocupă multora mintea și timpul. Poate și ție. Decizia e ca și luată, insatisfacția pe care o simți la locul de muncă actual înclină clar balanța către o nouă destinație. Dacă ai făcut testul pe care ți l-am propus într-o postare anterioară și ai constatat că nu poți bifa prea multe lucruri, a venit vremea acțiunii. De acum, jobul tău e căutarea unui nou job. Sigur, dacă încă lucrezi, situația e mai simplă și mai confortabilă, îți permiți să cerni mai mult, mai bine și să aștepți. Dar dacă ești pus/ă pe fapte mari și pe schimbări neîntârziate, mișcările tale trebuie să fie rapizi și precise, pentru a câștiga timpul și oportunitățile de partea ta.

Motivația = forța și direcția

Acțiunile pe care le vei întreprinde decurg natural din motivația schimbării pe care ți-ai propus-o. De pildă:

 • Mi-am propus să muncesc mai puțin și, implicit, să am mai mult timp pentru mine și/sau pentru familie.
 • Vreau un salariu mai mare.
 • Vreau ca expertiza mea să fie mai bine valorificată.
 • Îmi doresc un post cu o răspundere mai mare, de unde să pot avansa în continuare.
 • Aici stagnez, e important să-mi demonstrez că mă pot autodepăși din nou.
 • Vreau să-mi schimb profesia, domeniul de activitate sau și una, și alta?
 • Cer prea mult dacă îmi doresc o atmosferă plăcută la serviciu?

În funcție de motivația care te-a animat, îți poți selecta mai atent joburile de interes, companiile cu care intri în contact, argumentele dezvoltate la interviu, așteptările și poziționarea în discuția cu viitorul angajator. Degeaba arunci cu CV-uri în dreapta și în stânga, mai bine țintești atent și-ți construiești candidatura. La nevoie, sprijinul unui consilier de carieră profesionist te poate ajuta să prioritizezi acțiunile și să cerni între joburile care apar.

Competențele existente = atuul principal

Vorbind de pregătirea pentru interviu, privirea în oglindă e cheia înțelepciunii. Desigur, nu ne referim la tunsoare sau la rama ochelarilor, ci mai degrabă la competențele pe care le ai și pe care le poți valorifica la noul job. Un bilanț complet și sincer te va ajuta să construiești planuri realiste de viitor. Așadar, privește în oglindă și listează trei competențe cheie. Dacă răspunsurile nu vin rapid, e cazul să te gândești și la măsuri corective.

 • Ce știu să fac cel mai bine ?
 • Ce aș putea face mai bine decât viitorii mei colegi?
 • Ce pretenții și cerințe au angajatorii, pentru un post echivalent cu cel din prezent, într-un domeniu de activitate similar?
 • Ce punct slab am? (Nota bene: nu, nu vârsta este principalul tău punct slab. Este, cu siguranță, o răscruce, dar nu un handicap de nesurmontat.)
 • Cum stau cu digitalizarea?
 • Când am învățat ultima oară ceva complet nou, în profesia mea?

Postura favorabilă este aceea în care competențele tale sunt pe meniul zilei, într-o economie digitalizată, și lucrezi într-un domeniu aflat în creștere și cu perspective de dezvoltare pentru următorii ani. Dar asta nu e totul…

Mulți dintre candidații pe care-i întâlnim răspund ezitant când sunt întrebați ce competențe cred că sunt un must în industria lor. Care sunt tendințele pieței? Ce fac competitorii sau companiile similare? Așadar, pentru ca autoevaluarea să fie cu adevărat obiectivă, ea nu trebuie făcută în grabă și nici superficial. Unele răspunsuri merită nuanțate sau presupun chiar asumarea unor slăbiciuni rămase nespuse sau băgate la sertar. Câtora dintre noi le-a fost ușor să accepte un feedback critic, uneori repetat, despre stilul de management sau de lucru sau despre rezultatele concrete obținute? Despre faptul că se pierd în micro-management sau acționează superficial, doar de dragul unui succes aflat la îndemână? Ori poate despre faptul că nu stăpânesc instrumente, aplicații, date și programe care astăzi au devenit norma? Te recunoști? Să ridice primul piatra cine nu are nicio slăbiciune…

Îți propunem apoi să petreci 2-3 ore punând într-un tabel cerințele generale și cele specifice din 8-10 anunțuri care par potrivite cu ce ai vrea tu. Câte dintre ele îndeplinești ? Numără la sfârșit căsuțele rămase goale. Acolo e prioritatea și acolo sunt competențele de care e nevoie ca să ai șanse în fața competiției.

Acest exercițiu îți va permite să așterni pe hârtie, pe lângă ambiția de schimbare și mai multe zerouri la salariul mult-visat, și câteva investiții necesare în formarea ta profesională, ca să te pui la curent cu noutățile din domeniu. Subliniem acest aspect și pentru că realitatea statistică arată că, în România, adulții beneficiază de foarte puțină formare profesională continuă (lifelong learning). Dacă nu primesc sprijin de la angajator, nu investesc în ei pe cont propriu. Ne aflăm și aici împotriva curentului european, întrucât tendința generală în UE este de creștere a investiției în formarea profesională.

Te-am convins să faci acești pași? Ți-am dat mai multă încredere? Pentru sfaturi și idei, știi unde ne găsești. Pentru răspunsuri și rezultate, mingea e în terenul tău. Mult succes !

Photo by Justin Luebke on Unsplash.