Share Smart

Obstacole în calea găsirii noului tău job

24 septembrie 2020

job

Când îți cauți job, mai ales în condițiile în care l-ai pierdut pe precedentul, întreaga ta atenție se concentrează pe CV, competențe, mesaje și contacte, trimiteri de candidaturi ș.a.m.d. Alergi și te zbați, mai mult sau mai puțin energic, dar în cursa ta se strecoară uneori câțiva sabotori cărora, poate, nu le acorzi atenția cuvenită.

Sunt sabotori emoționali, plus câțiva foarte tangibili, pe care i-ai lăsat să se instaleze în viața ta cu bună știință și, uneori, chiar cu un pic de imprudență.

Presiunea financiară

Succesul financiar și consumerismul în care ne scăldăm cu satisfacție – cel puțin o parte dintre noi, se înțelege! – ne-au alimentat un standard de viață ridicat, cu cheltuieli și datorii asociate. Absența unui venit sigur, dacă ți-ai pierdut jobul, amenință edificiul ridicat în ani de zile. În primă instanță, plățile compensatorii (în cazul fericit în care ai beneficiat de așa ceva) ajută la stingerea unor creanțe și conferă o oarecare siguranță.

Experiența noastră arată că, foarte adesea, avem așteptări total nerealiste cu privire la timpul necesar pentru găsirea unui nou job. Dincolo de crize și pandemie, prea puțini reușesc să prindă din urmă un alt tren înainte să resimtă cum se subțiază păturica financiară. O asemenea situație determină realocarea bugetului familial și renunțări la cheltuieli altădată normale (sau cel puțin percepute ca atare). În loc de sentimentul de culpabilitate pe care-l poți avea pentru că nu mai poți oferi cursul, vacanța sau mașina la care aspira familia, prin autodisciplină vei reuși să realoci bugetul și să-ți redefinești nevoile pe termen mediu, șase luni – un an. E cu siguranță un cadru de timp realist până când vei reuși să revii în arenă.

Mulți, foarte mulți români nu reușesc să-și achite la timp facturile, aproape o familie din trei, conform datelor Institutului Național de Statistică. Când te întâlnești cu o asemenea presiune financiară, nu mai e vorba doar să mai tai de pe lista cheltuielilor sau a mofturilor, ci cum să faci față încă o lună. Și astfel, ajungi să fii dispus să răspunzi la orice anunț și să faci „orice”. Prudența și cumpătarea sunt cuvinte pe care poate le vom învăța din nou.

Presiunea socială

Nimic nu-i mai slobod decât gura lumii și ea se amestecă voios chiar și în căutarea unui nou job. Mai ales în negăsirea lui. Comparația cu ceilalți, criticile sau, dimpotrivă, susținerea anturajului, cântăresc greu în asumarea noului statut de șomer cu acte-n regulă. Dacă ți s-a întâmplat, știi cât e de greu, cât de mult te costă emoțional să vorbești în jurul tău despre noua situație.

Networking-ul este una dintre cele mai eficace metode pentru identificarea unei noi oportunități profesionale. Foarte adesea, primul impuls este unul de autoprotecție: „nu mă pot expune, să spună lumea/colegii/conexiunile că sunt disperat”, dar acest tip de răspuns este și el dovada presiunii sociale pe care o resimți.

Familia și prietenii apropiați ar trebui să-ți stea alături, să te sprijine chiar activ în această perioadă. Dar ce te faci dacă exact coconul familial este cel care exercită presiunea? Ni s-a întâmplat să observăm în câteva situații chiar și o presiune după statut și confort financiar venită chiar din partea familiei apropiate.

Mizele personale

Neîncrederea în forțele proprii e poate atitudinea cea mai frecventă, cu rădăcini adânci în educația primită. În locul unui optimism rezonabil, se strecoară în căutare negativismul și o sumedenie de idei preconcepute. Le vedem constant în ședințele de consiliere de carieră din proiectele noastre de outplacement, le vedem și în social media, pe LinkedIn de exemplu: „cine mă mai angajează la vârsta asta?”, „piața muncii e îngrozitoare, nu sunt joburi”, „oricum se angajează doar pe pile”.

Personajul invizibil al judecătorului hipervigilent, pe care l-ai lăsat să ia prea multă amploare în mintea ta, arbitrează competiția pe care o porți cu tine. În loc să te motiveze spre autodepășire, te determină să te victimizezi, să amâni acțiunea ori să pierzi din vedere adevăratele soluții.

La capătul opus al eșichierului, avem și aroganța, egoul supradezvoltat în vremuri de succes ierarhic sau financiar, când ai câștigat o impresie deosebită despre tine însuți. În fața muntelui ce-ți rămâne de urcat în căutarea unui nou job la înălțime, aroganța te-a surprins nepregătit, fără materialul tehnic ori emoțional necesar pentru o ascensiune reușită. Așteptările nerealiste și ambițiile nerealizate merg mână în mână și te pot împiedica să ajungi unde-ți dorești.

Parcursul tău profesional merită să-i dedici concentrare, determinare și efort. Vei ieși întărit din această încercare. Cei dragi, cu adevărat importanți pentru tine, nu te respectă doar pentru câți bani faci sau pentru cât succes ai. Iar mașina sclipitoare ori vacanța de lux mai pot aștepta până la următoarea revedere. Nu lăsa sabotorii să-ți macine obiectivele și dorința de a reuși!

Photo by Joshua Ness on Unsplash