Share Smart

Online ALIȘVERIȘ – tu vorbești e-commerce?

3 iunie 2021

e-commerce

De când am aflat cum se spune e-commerce în turcește, ne-am adus aminte de-un cuvânt un pic învechit, dar de mare actualitate. Așadar, e-commerce înseamnă o afacere reușită!

ALIȘVERÍȘ, alișverișuri, s. n. (Fam.) Vânzare, negoț, afaceri (reușite). – Din tc. alıșveriș. (Dexonline)

Nimic nu s-a mișcat mai repede în 2020 în România decât comerțul online. Marii și mai micii retaileri, băcănii, restaurante, livratori electronici și chiar rețele medicale și-au crescut din pământ, din iarbă verde magazine electronice, e-consultații și platforme de livrare adaptate.

Consumatorii români, mai ales cei urbani, și-au transformat subit comportamentul de consum. Au căutat instantaneu siguranță și tranzacții cu cardul, ba chiar s-au obișnuit să facă drumuri zilnice la easybox. Au trecut peste încercarea roșiei cu mâna sau a machiajului în magazin, au comandat mâncare la pachet și mobilă prin curierat și au produs un avânt nebănuit al sectorului e-commerce în România.

Revoluția e-commerce

Ne digitalizăm cu viteză, și online și în magazin, căutăm să cumpărăm mai repede, mai simplu și mai sigur – acesta fiind crezul specialistului în e-commerce. Se mai complică treaba pentru că vrem să cumpărăm și la prețul cel mai bun și eventual să ni se livreze gratis.

În spatele aplicației tale de cumpărături mobile stau specialiști IT, din marketing, logistică și vânzări, cu toții luptă zi-lumină să câștige bătălia, să ia potul în acest moment de creștere abruptă, să fie pionieri și nu followeri.

„N-ai voie să te uiți la concurență și să spui că o să faci lucrurile mai bine. Trebuie să te uiți la concurență și să spui că o să faci lucrurile altfel.” – Steve Jobs

Dar cine o să câștige bătălia? Cine livrează mai repede (indiferent cum) sau cine oferă produse de calitate, pe gustul tău și într-un răstimp rezonabil? Accentul se pune azi pe quick, dar cu toții știm că un consumator are nevoie de varietate, că poate compara ofertele și testimonialele, că nu-i neapărat fidel când face shopping. Pe termen scurt, TIMPUL e avantajul competitiv și poți atunci livra și din portbagajul mașinii, clientul nu e încă pretențios.

Cât timp se vor putea dezvolta aceste afaceri dacă ele pun în prim-plan și promovează exclusiv preferințele consumatorului urban? Ce se întâmplă cu jumătatea de țară din orașe mici și medii sau din mediul rural, unde niciunul dintre livratorii tăi instant nu a ajuns, unde nici oferta de restaurante nu există și unde se plătește doar cash sau, poate, chiar pe caiet? Comerciant fiind, ce arie de acoperire poți avea, ținând cont de starea drumurilor din țara noastră?

Cum au reacționat comercianții?

Comercianții au băgat gaz practic de pe o zi pe alta, unii au reușit să profite de oportunitatea pandemiei pentru a-și dezvolta afacerile încă mai mult și mai repede decât planificaseră. Accelerarea presupune bugete pentru dezvoltare, un calendar de implementare foarte strâns și o presiune pe rezultat absolut excepționale, în măsura în care, uneori, reușita a însemnat supraviețuirea.

În directă legătură cu dezvoltarea accelerată, acest sector economic se confruntă cu o goană absolută după talente și profesioniști capabili să ducă aceste proiecte. Primele generații de specialiști în e-commerce, domeniu de competență apărut de la zero cu 4-5 ani în urmă, au fost atrase în sector dinspre logistică și operațional, acolo unde erau percepute principalele puncte sensibile. De obicei, au provenit din talentele companiei și au crescut progresiv de la stadiul de „curiozități” la cel de „priorități”. Totuși, ponderea comerțului online în cifrele companiei erau încă atât de mici, încât nici proiectele de dezvoltare nu erau percepute ca fiind strategice (și finanțate ca atare). Acestor pionieri li s-au adăugat IT-ști capabili să dezvolte platforme tehnologice care să asigure conexiunea dintre cerere (consumator) și ofertă (comerciant).

Dar pandemia a grăbit creșterea, a complicat jocul și astăzi întreaga industrie face planuri pentru rafinarea experienței cumpărătorului, propunându-i tot felul de features, dar și o ofertă de produse din ce în ce mai bogată. De aici și multiplicarea marketplace-urilor, cu visul secret al „Amazonificării” retailerilor sau încercarea de a conecta magazinele fizice și cele online într-o abordare omnichannel. Cine-mparte parte-și face și exact așa e și în e-commerce. Cine face vânzarea? Marea platformă electronică aproape dominantă sau producătorul care-și vinde acolo produsele? Aplicația sau magazinul / restaurantul din care provin produsele?

Câștigători sunt cei care au prevăzut procese cât mai scalabile și care au reușit să scurteze timpul de livrare (time to door), câștigători vor fi cei care vor reuși pariul automatizării (AI și machine learning), dar și al cybersecurității, și mai ales cei care vor ști să-și fidelizeze din nou consumatorii.

Goana după competențe

Dar stai, business-ul explodează, oare cine lucrează în e-commerce și ce profil de competențe ar trebui să ai ca să faci o carieră în acest domeniu fascinant? Lăsăm un pic deoparte expertiza tehnică și evocăm aici profilul de competențe soft.

Ca trăsături de bază, căutăm profesioniști cu apetit pentru muncă (multă), cu energie și perseverență, capabili să învețe și să se adapteze din mers și extrem de deschiși către inovație. În toate cazurile, cu toții trebuie să se simtă bine în compania (big) datelor și a tehnologiei de vârf, ca să înțeleagă consumatorul și să poată dialoga cu echipele de IT-iști care dezvoltă sistemele, platformele și aplicațiile necesare. Mai mult decât atât, fibra social media face diferența în interacțiunea cu consumatorul, atât înaintea vânzării propriu-zise, cât și după vânzare.

Deși piața s-a concentrat foarte mult pe priorități pe termen scurt, de acum înainte revoluția e-commerce trebuie continuată mai abitir și trebuie asigurate condițiile pentru susținerea creșterii afacerii. Ți-ai obișnuit managementul cu creșteri double digit? Exact așa va trebui să continui ca să nu se piardă bunele obiceiuri și ca să iasă și indicatorii de performanță! Așa că, la nivel managerial, gândirea pe termen lung este indispensabilă. Așadar, lucrăm în urgență, cu priorități de business pe termen scurt, dar nu pierdem din priviri trendsetter-ii și linia orizontului.

Ca în orice criză de competențe, avem acum de-a face cu candidați care au ars etape, au crescut exponențial și oportunist odată cu business-ul, atât prin promovare internă, dar mai ales prin salturi scurte la concurență. Vedem din nou CV-uri de tip grasshopper, pe care le citești și te întrebi: ce poți valoriza? Experiența dobândită în trei firme sau instabilitatea produsă de misiuni scurte de șase luni în fiecare? Momentan, piața pare să aparțină „vânătorilor”, acei candidați capabili să-și asume un efort scurt și susținut, cu rezultate rapide, dar pe termen lung, ne reorientăm către „fermierii” care vor ști să mențină clientul aproape și să construiască organizații centrate pe acesta.

Nu în ultimul rând, puținii specialiști, pe val astăzi, și-au văzut crescând cota de piață tot la fel de exponențial și așteptările lor salariale explodează de departe toate bugetele pregătite de colegii de la comp&ben. Nivelul de salariu bugetat anul trecut nu prea mai e valabil anul acesta, iar specialistul în e-commerce nu poate fi comparat (salarial vorbind) cu colegul specialist din altă activitate. Adică, e specialist, dar are salariu de manager și asta înseamnă un element de inechitate internă, de excepție de la regula clasificării posturilor în organizație.

Cum vor forma echipele de resurse umane acești specialiști pentru nevoile viitoare ale companiilor și de unde îi vor găsi, astfel încât să ne eliberăm repejor de nesănătoasa escaladă salarială și să coacem progresiv oamenii potriviți pentru aceste noi aventuri comerciale?

Photo by Mark König on Unsplash