Share Smart

Participi la o sesiune de evaluare? Ce e și cu ce se mănâncă?

13 septembrie 2018

Participi la o sesiune de evaluare

Recrutorii continuă să își diversifice mijloacele de selecție, pentru a capta o imagine cât mai autentică a candidaților. Sesiunile de evaluare, care au intrat în limbajul curent al HR-ului cu denumirea în engleză, assessment, sunt organizate fie direct de companii, fie prin consultanți specializați, așa cum suntem și noi, la BPI group.

Metoda poate fi integrată în procesul de selecție, de cele mai multe ori pentru poziții manageriale. Conferă procesului obiectivitate și aduce o perspectivă apropiată de situațiile concrete de lucru, cu aplicabilitate fie că e vorba de candidați interni, fie că e vorba de candidați externi. De obicei, această etapă intervine pe finalul selecției, pentru un număr limitat de candidați, însă e folosită cu succes și pentru poziții de tip entry level, de cele mai multe ori în sesiuni colective.

Rețeta și ingredientele sunt următoarele:

  • Se iau 5-7 competențe utile postului și/sau potrivite culturii companiei.
  • Se pune în scenă o suită de exerciții simulate (jocuri de rol, de exemplu), care pun candidatul în situații frecvent întâlnite în mediul profesional, eventual și un interviu și/sau teste psihometrice.
  • Se adaugă 1-2 observatori (după gust).
  • Se amestecă bine timp de mai multe ore, eventual chiar o zi întreagă.
  • Se pune la dospit un raport complet, cu toate observațiile relevante.

Care sunt regulile jocului?

Nu suntem spoileri, îți lăsăm surpriza să descoperi singur/ă 😊. Câteva reguli sunt însă de bază:

  1. Recitește acasă job description-ul sau anunțul și observă competențele utile postului (de obicei sunt menționate)!
  2. Timpul alocat pentru livrabilele prevăzute nu va fi niciodată suficient, așa că organizează-ți modul de lucru!
  3. Citește cu atenție instrucțiunile de lucru și nu pierde din vedere obiectivul pe care îl ai de atins!
  4. Joacă jocul, adaptează-te din mers noului mediu care ți se propune!
  5. Continuă să fii tu însuți, autentic, dar profesional!
  6. Ești timid , introvert și te temi că nu vei fi la înălțime? Aplică metode de control și canalizare a anxietății, mai ales dacă ai de făcut o prezentare sau te afli într-un exercițiu de grup, împreună cu alți candidați.
  7. Nu uita diferența dintre un sportiv bun și campionii care se remarcă. Contează competențele manageriale (relevanța soluțiilor pe care le propui, de pildă), dar și impresia artistică (limbaj, atitudine, prezență etc.).
  8. Într-o sesiune de evaluare, nu există răspunsuri corecte sau incorecte! Reușita depinde de potrivirea soluțiilor tale cu competențele urmărite și cu tipul de personalitate căutat în contextul companiei respective.
  9. Dacă nu este prevăzut, cere tu feedback la final! Măcar unul la cald, și, la modul ideal, o discuție cu observatorul.
  10. Ai încredere în tine, vei reuși!

În timp, am întâlnit și candidați ofensați ori chiar umiliți că trebuie să treacă prin evaluări. Au fost puțini, ce-i drept, și-n toate cazurile, scepticismul și susceptibilitatea lor aveau legătură mai degrabă cu autosuficiența și ofereau din start un indiciu despre atitudinea lor în mediul profesional. Nu recomandăm această atitudine, atâta vreme cât nu ai nimic de ascuns. Din contra, evaluarea competențelor prin procesul de assessment este un excelent prilej de a-ți testa capacitățile, de a te oglindi în perspectiva unei persoane neutre. Atunci când selecția este deschisă și astfel de metode intră în joc, șansele tale nu fac decât să crească. În decizia finală, vor cântări mai puțin subiectivitatea unui interlocutor sau, poate, anumite informații din trecut (în cazul candidaților interni).

Desigur, ești în competiție cu alți candidați, dar și cu tine. Dacă primești și feedback, te vei putea folosi de recomandările primite pentru a-ți ameliora prestația pe viitor.

Mult succes!

 

Photo by rawpixel on Unsplash