Share Smart

Plouă mohorât peste moralul investitorilor francezi

22 noiembrie 2018

Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) a prezentat luni, 19 noiembrie, rezultatele barometrului său de conjunctură economică, în fața membrilor. Am participat și noi la acest eveniment, intitulat „Perspective economice ale României”. CCIFER reprezintă interesele a mai bine de 520 de companii, cu capital francez și român, o cifră de afaceri de peste 17 miliarde de euro, peste 125.000 de locuri de muncă și o pondere în PIB de circa 15%. Dacă sună impresionant, haideți să vedem cum stau cu moralul, nu?

Peste 300 de respondenți din tot atâtea companii au participat la acest barometru și și-au exprimat opiniile cu privire la mediul economic, politic și social, dar și la atractivitatea României pentru investitorii străini. În contextul dat, fiecare participant la sondaj a evaluat situația propriei companii și perspectivele sale de afaceri pe piața românească.

Barometrul acoperă patru ani, fiind inițiat în 2015, și arată că percepția membrilor despre mediul de afaceri din România se degradează constant de atunci, cu o cădere abruptă în anul 2018 la toți indicatorii. Atractivitatea României, rentabilitatea afacerii și nivelul investițiilor par a fi elementele cele mai afectate de scăderea generală a moralului investitorilor francezi.

CCIFER completează cifrele cu următorul comentariu: „Principalii factori de îngrijorare exprimați de participanții la acest sondaj anual sunt lipsa forței de muncă, creșterea prea rapidă a costurilor forței de muncă pentru a fi compensată prin creșteri din producție, lipsa investițiilor publice pentru deblocarea proiectelor în transport și sănătate, lipsa de predictibilitate reglementară și fiscală, combinată cu instabilitatea politică”.

La conferința de luni, CCIFER și Ambasada Franței au preferat să puncteze că pe termen lung interesele strategice și atractivitatea României se mențin, mergându-se pe principiul paharului pe jumătate plin. Nu de alta, dar contextul diplomatic impunea o anumită rezervă ambelor entități. Cu siguranță, în perioada următoare lumina va cădea mult mai intens pe Sezonul Cultural România-Franța, un eveniment absolut deosebit, și pe preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România. Dar asta nu înseamnă că paharul plin cu încredere nu se golește încet-încet, așa cum o arată cifrele…