Share Smart

România, ultima în UE la participarea angajaților la cursuri de formare profesională

5 martie 2018

Rata de participare la cursuri de formare profesionala

Potrivit unui comunicat de presă emis de Eurostat în această dimineață, o treime din persoanele angajate din Uniunea Europeană au participat, în anul 2016, la cursuri de formare profesională legate de activitatea de la job. Acestea includ atât forme de educație vocațională (non-formală), cât și cursuri și seminare formale, care îmbunătățesc cunoștințele, abilitățile, competențele și calificările necesare la locul de muncă.

Campioanele participării la formare profesională sunt: Olanda (cu 61% dintre angajați), Suedia (59%) și Finlanda (58%). Codașe sunt România și Grecia, ambele cu 8%, urmate de Italia, cu 11%.

 

Rata de participare la cursuri de formare profesionala

În general, ratele de participare la formare cresc odată cu nivelul de educație al participanților. Proporția cea mai ridicată se înregistrează în rândul angajaților cu studii universitare și postuniversitare (46%), iar cea mai scăzută, în rândul celor cu educație primară sau gimnazială (16%).

Din perspectiva vârstei, cei mai avizi participanți la formare sunt cei din categoria 25-34 de ani (36%), urmați de cei cu vârste între 19 și 24 de ani (32%) și 35-64 de ani (31%). De asemenea, în comunicat se mai arată că în majoritatea statelor membre, femeile urmează mai mult cursuri de formare profesională decât bărbații.

Iată mai jos și motivele invocate cel mai frecvent pentru neparticiparea angajaților la astfel de activități. Privindu-le, ce motive credeți că ar alege angajații și angajatorii de la noi?

 

Reasons for non-participation

Sursă: Eurostat