Share Smart

Un mediu de lucru incluziv, de la vorbă la faptă!

19 mai 2021

boli inflamatorii intestinale

Când discutăm în conferințe și întâlniri, cu toții ne lăudăm că acceptăm, înțelegem și promovăm incluziunea socială și diversitatea. Dar uneori, de la vorbă la faptă poate fi drum lung și abia confruntați cu realitățile cotidiene realizăm că salariații, colegii noștri de birou sau candidații pot avea nevoi speciale. Tocmai de aceea, la BPI group Romania, ne dorim să contribuim activ la schimbarea mentalităților din piața noastră de profil.

Ne-am alăturat cu entuziasm campaniei de conștientizare pe care o derulează Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), pentru că susținem o piață a muncii bazată pe incluziune, deschisă tuturor persoanelor. Cei mai mulți dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale sunt – ca și noi – fie angajați în mediul privat, fie în sectorul public, dar parcursul profesional le este influențat negativ de afecțiunea medicală de care suferă, în ciuda faptului că nu le sunt afectate capacitățile cognitive sau motorii.

De cele mai multe ori, ei ezită să vorbească deschis cu angajatorul și se confruntă cu o oarecare stigmă socială. Nevoile lor țin de organizarea programului de muncă și, eventual, de un program adaptat, pentru zilele în care se confruntă cu accese ale bolilor. Simt că se plafonează, nu pot participa la deplasări și evenimente, dar rămâne important pentru toți să fie activi din punct de vedere profesional, să fie acceptați în comunitatea profesională și să se dezvolte alături de colegi.

Invităm angajatorii să vadă calitățile salariaților lor, dincolo de problemele medicale, să accepte flexibilizarea programului de lucru și să se preocupe de educația medicală a angajaților. Bolile inflamatorii intestinale sunt doar o parte dintre afecțiunile de care poate suferi oricare dintre noi, iar viața profesională ne oferă mijloacele de a fi activi și independenți financiar chiar și atunci când starea de sănătate nu e ideală.

Ce eforturi ar trebui să facă angajatorii pentru crearea unui mediu de lucru prietenos?

Piața muncii a devenit foarte dinamică în ultimii ani, înainte de pandemie, și s-a confruntat cu un deficit de forță de muncă. De aceea, angajatorii din mediul privat, mai ales cei din companiile multinaționale, au înțeles de mult că mediul de lucru prietenos este un avantaj competitiv pentru a atrage și a fideliza cei mai buni salariați. Așadar, cei mai dinamici angajatori privați au investit în calitatea spațiului de lucru, dar și în beneficii acordate salariaților (avantaje financiare, programe de dezvoltare personală, asigurări medicale, dar și adaptarea programului de lucru).

Pentru activitățile de birou, majoritatea angajatorilor din România au oferit posibilitatea muncii de la distanță pe scară largă și pe termen lung, încă de la începutul pandemiei. Înainte, lucrul de acasă, telemunca în general, erau niște rarități, prezente mai degrabă în companiile din sectoare foarte alerte, cu creșteri rapide și o nevoie stringentă de a-și fideliza echipele: sectorul IT&C, centrele de servicii, marile companii din FMCG sau industria farmaceutică, de exemplu. Devenise chiar un beneficiu „la modă” să oferi 1-2 zile de muncă la distanță pe lună, dar prezența la birou era regula. Și astăzi, în pandemie, telemunca (așa cum este ea definită legal) rămâne un sistem absolut marginal.

De remarcat și că lucrul la distanță nu a fost deloc luat în considerare în sectorul public. Motive sunt mai multe și includ atât gradul redus de digitalizare, cât și nivelul ridicat de stabilitate al salariaților din sectorul public.

Cum va evolua flexibilitatea din partea angajatorilor după revenirea la normal?

În acest moment, companiile se află într-o dilemă de management: și-ar dori revenirea la birou, dar nu au evaluat încă nici riscurile de sănătate și nici nevoile/așteptările concrete ale salariaților.

Credem că cele mai importante companii, care dau tonul în industriile lor, vor alege modalități hibride de întoarcere la birou, în directă legătură cu profilul salariaților și cu natura sarcinilor de serviciu. Munca la birou are și avantajele ei indiscutabile atunci când lucrul în echipă este important. Pentru sarcini realizate în autonomie, lucrul poate continua și de la distanță. De asemenea, și motivația salariaților, echilibrul lor emoțional, spiritul de echipă sunt în discuție, dat fiind că mulți oameni lucrează de la distanță de nevoie, nu din plăcere și, după mai mult de un an de izolare, starea de spirit și nivelul de energie sunt aproape pe avarie.

Companiile trebuie să-și asculte angajații

Companiile care-și doresc să ofere un mediu prietenos, divers și incluziv din punct de vedere social sunt deschise să asculte nevoile și așteptările salariaților. Mult mai puține sunt dispuse să facă amenajări dedicate unei categorii de salariați și credem că e nevoie în continuare de eforturi de conștientizare pentru a spori accesibilitatea locului de muncă.

Pentru categoria de salariați pe care ASPIIR îi reprezintă este nevoie de 1) flexibilizarea programului, inclusiv acceptarea muncii de la distanță; 2) acces facil la toalete; 3) înțelegere pentru diminuarea programului din motive medicale, prin modalități legale variabile (zile libere mai multe, program cu timp parțial etc). Nu în ultimul rând, sunt necesare eforturi de conștientizare, de educație medicală pentru acceptarea salariaților cu nevoi speciale în cadrul unei echipe. Iată, de exemplu, în Marea Britanie există un ghid adresat angajatorilor, din care aceștia află cum îi pot sprijini pe angajații care suferă de Boala Crohn sau de colite ulcerative. Ghiduri similare există și în alte țări, precum Franța sau Belgia. Vom contribui la redactarea unui astfel de ghid și pentru piața muncii din România și vă invităm să vă implicați, alături de alte companii, în Manifestul lansat de ASPIIR cu ocazia zilei de 19 mai, Ziua Mondială de luptă împotriva Bolilor Inflamatorii Intestinale 2021.

Ce sunt bolile inflamatorii intestinale (BII)?

Bolile inflamatorii intestinale, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinență, pierdere în greutate, oboseală. Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.

Despre ASPIIR

ASPIIR este singura asociație din România dedicată persoanelor cu boli inflamatorii intestinale și celor purtătoare de stome, prin oferirea de programe educaționale și de informare, facilitarea accesului la informație medicală și consiliere de specialitate, grupuri de suport. ASPIIR este în contact permanent cu peste 1.500 de pacienți cu BII și aparținători ai acestora din România, cu asociațiile de pacienți BII din Europa, precum și cu societăți medicale ale specialiștilor gastroenterologi din țară sau din Europa. Pentru mai multe detalii, vizitați site-ul de internet al ASPIIR.

Sursă ilustrație: ASPIIR