Ești în garden leave sau te-ai apucat de grădinărit ?
27 august 2018
Citeam, recent, că uzinele Ford din Europa intenționează să înceapă să-și echipeze angajații cu exoschelete menite să le ușureze munca. Solicitată să spună dacă acest lucru se va întâmpla și la noi, uzina din Craiova a intervenit și a răspuns că încă nu e cazul. Dar, cu siguranță, va veni vremea. Totuși, știrea ne-a atras atenția nu doar pentru că e „excentrică”, ci și pentru că ideea pe care o prezintă pare oarecum extrasă dintr-un film/ carte SF. Deocamdată, sensul de dicționar al cuvântului e acesta: EXOSCHELÉT, exoschelete, s. n. (Biol.; la nevertebrate) Schelet (osos) extern. – Din fr. exosquelette, engl. exoskeleton (DEX 2009). E foarte posibil ca, peste câțiva ani, să însemne și „structură modulară, acționată la comandă, menită să ajute oamenii care îndeplinesc sarcini fizice repetitive și solicitante, în aplicarea rapidă și cu un efort minim a unor astfel de sarcini”. Viitorul e în fiecare zi mai aproape și mai aproape…
Între timp, tehnologia a luat-o razna, în cel mai bun sens al cuvântului, și creează astfel de mașinării agățate, la propriu, de oameni. Iată aici ce face Renault, deja. Scopul principal? Să reducă efortul lucrătorilor din industria auto, de exemplu, care trebuie să ridice și să mute în fiecare zi X tone. Ca furnicile. Doar că furnicile au deja o vestă bionică inclusă, grație căreia reușesc să facă lucruri excepționale în raport cu greutatea lor.
Pe lângă reducerea leziunilor legate de muncă, se așteaptă și economii din cheltuielile medicale, și reducerea absenteismului generat de motive medicale, precum și scăderea oboselii la locul de muncă, având ca rezultat creșterea vigilenței, a productivității și a calității muncii și a ratei de retenție a personalului cu experiență.
După care aflăm că noile produse sunt și rigide, și flexibile. Detalii, aici. Am fost curioși să aflăm cine le propune și le produce. Fascinant, nu-i așa? Mai țineți minte ce rău te dor brațele când vrei să zugrăvești tavanul cu un trafalet? În reclamele de la televizor, pare simplu, în realitate, e cam așa.
Oare în cât timp vor fi și oamenii din HR înlocuiți sau ajutați de roboți? Sau, fiind vorba de „Human Resources”, vom mai avea de lucru cel puțin câteva decenii de acum încolo? Până atunci, ne minunăm și ne bucurăm de apariția acestor exoschelete… umane!
Și… adio, Charlie Chaplin!
Sursă foto: Ford Media Center
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: