Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
27 octombrie 2020
Dacă nu încă, nu-i așa o problemă, pentru că Autoritatea Europeană a Muncii abia și-a început funcționarea. Diplomatul român Cosmin Boiangiu a fost ales săptămâna trecută director executiv al Autorității recent înființate și a fost felicitat de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
În vârstă de 50 de ani, Cosmin Boiangiu e diplomat de carieră. A fost purtător de cuvânt al MAE și a făcut parte din echipa care a câștigat la Haga procesul cu Ucraina privind platoul continental din Marea Neagră. În prezent, Cosmin Boiangiu este reprezentantul permanent adjunct al României pe lângă Uniunea Europeană. Iată, așadar, că diplomația românească e perfect capabilă de succese atunci când e reprezentată de profesioniști de valoare, fără imixtiunea factorului politic.
Autoritatea Europeană a Muncii a primit un rol extrem de important: aproximativ 17 milioane de cetățeni europeni locuiesc sau muncesc în alt stat membru, de două ori mai mulți decât în urmă cu zece ani. Uniunea Europeană a dezvoltat deja un pachet legislativ substanțial pentru reglementarea diferitelor aspecte ale mobilității, inclusiv pentru asigurarea liberei circulații a lucrătorilor și coordonarea politicilor privind securitatea socială a angajaților.
Pentru a se asigura că persoanele fizice și angajatorii pot beneficia de o piață internă echitabilă și eficientă, autoritatea va ajuta statele membre să promoveze oportunități pentru mobilitatea forței de muncă sau pentru furnizarea de servicii și recrutarea oriunde în Uniune, inclusiv oportunități de acces la servicii de mobilitate transfrontalieră, cum ar fi corelarea transfrontalieră a locurilor de muncă, a stagiilor și a uceniciei și programe de mobilitate. Autoritatea va putea face inclusiv inspecții concertate și comune. Prima a avut deja loc în luna septembrie și a vizat companii de construcții din Belgia, Lituania și Portugalia, fiind de notorietate faptul că munca nedeclarată rămâne o problemă în acest sector.
Urmează o listă lungă de obiective și de situații de rezolvat, mai ales că pandemia de COVID-19 a readus la lumină, printre altele, și inechitățile în ceea ce privește mobilitatea forței de muncă. Să ne amintim numai de situația angajărilor din abatoarele din Germania, unde lanțul lung și complicat al subcontractărilor îi priva pe angajații români și nu numai de o minimă protecție socială. Sau de situația paradoxală a celor 60.000 de cetățeni români care lucrează ca șoferi de TIR în țările din vestul Europei. Vom urmări și noi activitatea Autorității, pe Twitter, și, bineînțeles, pe LinkedIn.
PS: Autoritatea nou înființată are sediul la Bratislava. Cunoscătorii mecanismelor Uniunii Europene știu că primirea unei asemenea instituții reprezintă un succes diplomatic, o mai mare vizibilitate și o mană financiară pentru orașul gazdă. România și-a propus și ea un astfel de țel, dar nu prea îndeplinește criteriile privitoare la calitatea vieții și conectivitate în niciunul dintre orașele mari.
Photo by K. Mitch Hodge on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: