Share Smart

Nicu și drumul spre un nou job în era digitală

11 mai 2025

Nicu are mâinile muncite, e tare priceput în ceea ce face. Meseria este mândria sa: de peste 20 de ani lucrează într-o fabrică de piese auto, iar munca grea nu l-a speriat niciodată. Însă, într-o zi de marți, cu puțină vreme în urmă, vestea a venit sec: se fac restructurări, iar fabrica se închide. Compania își mută o parte din producție, iar Nicu, alături de alți colegi, va fi concediat.

La 54 de ani, cu experiență solidă, dar fără competențe digitale, Nicu s-a trezit brusc într-o realitate diferită. Până acum, obținuse fiecare job printr-o cunoștință ori chiar direct la poarta fabricii. Oricum trecuseră atâția ani de la ultima angajare!

De unde să încep?

Teoria o știa: primul pas este CV-ul. Cu ani în urmă, o nepoată îi mai scrisese unul pe un calculator, dar acum trebuia actualizat. „O să-l fac pe telefon”, și-a zis.

Apoi s-a gândit să aplice. Când a deschis site-ul recomandat de un fost coleg, nu înțelegea cum să-și facă un cont și nici unde trebuie să încarce documentul. Încercările repetate l-au descumpănit și l-au făcut să se simtă depășit de vremuri. Nu era obișnuit nici să-și folosească adresa de e-mail, nici cu toate cerințele companiilor. Unele îi cer să aplice online, să trimită un CV în format electronic, să treacă un test de aptitudini digitale. Dar cum?

Una dintre firmele la care voia să aplice solicita completarea unui formular online. Nicu a început, dar s-a blocat la secțiunea „Adăugați competențe relevante”. Să scrie simplu „operator producție”? Era suficient? Nu știa prea bine cum să-și descrie munca și nici cum să evidențieze ce făcea el mai bine decât alții.

A aflat că unele companii organizează interviuri pe Zoom sau Teams. Nicu n-a mai folosit niciodată astfel de platforme. „Dacă mă cheamă la interviu, ce fac? Cum mă conectez? Dacă nu aud bine ce spun?” Întrebările îl copleșeau.

Sprijinul potrivit la momentul potrivit

Povestea lui Nicu nu este o invenție, ci situația reală a multor salariați care-și pierd jobul în această perioadă. Unele știri au ajuns probabil și la tine, altele trec neobservate. Punem batista pe țambal și întoarcem privirea. Așa fac cei mai mulți, fugind fie de responsabilitate, fie de vești triste, de vești negative. În media, merg mai bine poveștile roz despre recrutări, decât cele despre disponibilizări.

Din fericire, Nicu și colegii lui au beneficiat de un program de outplacement oferit de companie în cadrul restructurării. La început, Nicu a ezitat, nu prea avea încredere că i-ar fi de folos. Cine-l mai angajează pe el acum? De gura șefului de producție, până la urmă s-a înscris. Nu-i pare rău.

A fost ghidat să-și construiască un CV clar și atrăgător, i s-a explicat pas cu pas cum să aplice online și chiar a exersat cum să susțină un interviu. Consilierii de carieră l-au ajutat să găsească interviuri, au căutat pentru el și împreună cu el, joburi potrivite. L-au încurajat, “l-au ținut în priză”.

A fost greu, dar nu imposibil. În câteva săptămâni, Nicu a prins mai multă încredere. Cu ajutor, a reușit să aplice la mai multe companii. A fost sunat de câteva firme, a mers la interviuri. Unele nu i-au convenit, a fost surpris să vadă că firme mari și serioase, nu tratau salariații așa cum era el obișnuit. Până la urmă, după două luni, a primit o ofertă. Analizând-o, nu era chiar oferta perfectă, pentru că nici colegii, nici managerii de la fostul loc de muncă nu erau acolo. Totuși, se bucură de acest nou început, tare mândru ca a reușit!

O lecție pentru viitor

Mulți încă mai cred că piața muncii este plină de joburi și că Nicu nu ar trebui să aibă dificultăți la reangajare. Realitatea e mult diferită, standardele companiilor sunt foarte variabile, iar salariile oferite de asemenea. Nimeni nu caută ORICE job, ci jobul care i se potrivește.

Din pățania lui, Nicu ar trebui să învețe că meseria nu mai e de ajuns și că trebuie să învețe lucruri noi. Fie că e vorba de operarea unui calculator, folosirea e-mailului sau completarea unui formular online, aceste abilități sunt esențiale. Tehnologia poate părea un zid la început.

Invităm echipele de HR să reflecteze la modul în care desfășoară programe de restructurări. Este sau nu util pentru salariații lor să beneficieze de sprijin pentru găsirea unui nou job? Consilierea în carieră poate face diferența, mai ales dacă include și activități de căutare efectivă a unui nou job.

Contactează-ne dacă vrei să afli mai multe despre serviciile de outplacement !

 

Ilustrația acestui articol este generată de către inteligența artificială.