Share Smart

Pe Bega, cu salariul la vedere

2 martie 2023

Salarii pe Bega

Umblă vorba-n târg că un retailer de mobilă exploatează timișorenii și le propune salarii indecent de mici. Știrea s-a viralizat, a fost preluată pe nemestecate de canale de știri și bloggeri, tocată mărunțel de tot și aruncată în Bega de hate-ul național.

Niciunul dintre influensări n-a stat să caute informații despre conținutul muncii respective – e nevoie de vreo experiență prealabilă? Trebuie să deții vreo calificare? Niciunul nu a cercetat care sunt salariile în sectorul cu pricina. Niciunul nu a căutat să înțeleagă ce alte beneficii mai oferă respectivul angajator. În schimb, toți i-au luat reputația în tărbacă.

Departe de noi ideea de a susține faptul că respectivul nivel de salariu este potrivit ori suficient, dar merită să obiectivăm cât de cât discuția. Iată, așadar, câteva observații la cald pe marginea situației date.

Printre rânduri, angajatorul vorbește și de alte beneficii de natură financiară: bonuri de masă, alocație pentru transport, bonus de performanță. Nu le transpune în cifre cu claritate, dar acestea se adaugă la venitul lunar. De aceea, atunci când analizezi oferta financiară pentru un job nou, e bine să privești pachetul în ansamblu.

Este bine cunoscut faptul că în comerț, fie el tradițional sau modern, salariile sunt apropiate de nivelul minim pe economie. Avantajul comerțului modern, unde activează firme multinaționale de anvergură, este faptul că toată plata se primește la zi, la alb, cu ore suplimentare plătite, cu respectarea legislației naționale, ceea ce nu se întâmplă în această țară chiar peste tot.

Am cercetat și noi salariile din retail, în județul Timiș, folosind aplicația dedicată a unui mare site de joburi. Am cercetat și pe al doilea site ce salarii apar pentru poziții similare în zonă. Te invităm să faci la fel, atunci când mergi la un interviu, când îți cauți de lucru. Vei putea astfel să-ți calibrezi corect așteptările, în raport cu mediul în care evoluezi și să nu te iei doar după gura lumii.

salarii casier Timisoara

Să nu uităm că în România, aproximativ o treime dintre salariați câștigă salariul minim pe economie, și nu chiar de ieri. Să vedem AICI un articol informativ din „Ziarul Financiar” pe acest subiect. Ca atare, retailerul nostru nu este deloc o excepție, doar face la fel ca mii de alți angajatori.

Nu în ultimul rând, se militează puternic în România pentru transparentizarea salariilor în anunțurile de angajare. După această escaladare în opinia publică, vom fi și mai departe de momentul așteptat în care companiile vor scrie majoritar, negru pe alb, ce oferă salariatului.

Da, România nu are suficientă forță de muncă pentru că se încăpățânează să plătească la minim, pentru că nu există nicio formă vizibilă de presiune socială (alta decât pe Facebook). Angajatorii preferă să culeagă oameni într-o zonă de 50 km în jurul magazinului sau al fabricii decât să propună salarii mai mari. Nu uitați de presiunea fiscală aplicată pe muncă. Statul român oferă avantaje fiscale anumitor industrii (construcții, industria alimentară), dar mai ales în detrimentul salariatului, întrucât îl scutește de… contribuția la pilonul II de pensii, de exemplu. Politici sociale cu bătaie lungă, ce să mai…

PS: Tocmai când ne pregăteam să trimitem acest articol la tipografie și să închidem ediția, a apărut și punctul de vedere al retailerului de mobilă incriminat și ni se pare firesc să vi-l oferim spre edificare și întru clarificarea situațiunii. Iată-l AICI.

Sursă captură ecran: eJobs.ro