Singurătatea căutătorului de job
5 ianuarie 2023
A venit acea perioadă a anului în care e musai să respectăm următoarele tradiții:
- Să ne amuzăm citind ce a căutat lumea pe internet.
- Să încălcăm deja așa-zisele „rezoluții”.
- Să ne uităm când pică zilele libere în anul în curs și să strâmbăm din nas la neomenia calendarului, care n-a aflat că zilele de weekend oricum sunt libere pentru cei mai mulți angajați.
- Să ne uităm la știrile despre aglomerația de pe DN 1, la întoarcerea de la munte. Aici chiar avem convingerea că jurnaliștii caută în arhivă și schimbă doar data și anul, nu și imaginile.
- Să ne crucim la cozile colosale de la taxe și impozite. Șiiii, nu în ultimul rând…
- Să trecem în revistă topuri de tot felul. Cum cu tradiția adânc împământenită nu îndrăznim a ne pune, iată că facem și în acest an topul celor mai citite articole de pe website-ul nostru, cu ajutorul Google Analytics.
Premiul întâi ca număr de vizualizări l-a câștigat Prima zi la job nou. Cum te prezinți și cum vei fi primit?, scris de noi hăt în 2017. Succesul acestui articol pare să confirme ce remarcăm deja de câțiva ani și foarte recent aici, și anume că, în ciuda frământărilor, piața a continuat să rămână și în 2022 favorabilă candidaților, iar numeroși angajați nu au ezitat să-și schimbe locul de muncă. Pare-se că 2023 va mai reechilibra balanța, căci nu-i săptămână să nu aflăm de un nou plan de restructurare. Iar acesta e doar începutul unui an încă mai complicat decât cel peste care am trecut…
Zice apoi Google Analytics că al doilea cel mai citit articol în 2022 a fost Ce înseamnă, de fapt, să fii un profesor bun?, în care vorbeam despre rolurile esențiale ale profesorului: de călăuză, de mediator al relațiilor interumane și de lider și exemplu pentru elevi. Unii profesori continuă să lupte pentru calitatea actului de învățământ, în timp ce proiectul „România educată” rămâne tot pe hârtie, iar sistemul educațional, tot cu onoarea „nereperată”. Când vezi că 40,5% dintre locuitorii țării au un nivel de educație scăzut, adică primar, gimnazial sau fără școală absolvită (conform datelor provizorii ale recensământului 2022), înțelegi probabil de ce misiunea profesorilor e una crucială. Mai înțelegi și de ce, economic vorbind, această proporție uriașă scade șansele României de a atrage investiții pentru care e nevoie de forță de muncă (înalt) calificată. Dar să sperăm în continuare!
Pe locul al treilea s-a plasat Ce aduce nou Ghidul Salariilor BestJobs 2022-2023?, în care am atras atenția că angajatorii au nevoie de strategii de recrutare care, păstrându-și obiectivitatea și rata de succes, să devină mai originale și mai personalizate, astfel încât să pescuiască oameni, nu profiluri.
Topul Google Analytics continuă cu articolul Ești om de vânzări? Dovedește-o la interviu!, pe care l-am publicat în 2018 și abundă în sfaturi practice.
A fi un coleg bun nu înseamnă doar a fi simpatic sau popular (deși contează și asta); a fi un coleg bun înseamnă a fi empatic, înțelegător, dinamic, comunicativ, eficient (dacă nu ești eficient, treaba pică pe alții!) și, da, uneori, exigent. Am alcătuit un fel de portret robot al colegialității în Iată, în zece puncte, ce te face un coleg de nota zece!, al cincilea cel mai citit articol în 2022. Articolul de tips & tricks Prezintă-te, în trei minute, la interviul de angajare! încheie topul. Niciodată nu strică să le revezi înaintea unui interviu, chiar dacă ai deja experiență de candidat!
Mențiune specială primește pentru implicarea vizitatorilor comunicatul în care am anunțat că BPI Romania a devenit reprezentantul exclusiv al grupului global LHH pentru furnizarea de servicii de tranziție în carieră și mobilitate (CT&M) și de servicii de învățare și dezvoltare (L&D) pe piața din România. Detalii despre acest nou capitol din existența noastră găsiți aici.
Se vede treaba că publicul nostru e tare preocupat de experiența sa de candidat și caută să-și crească șansele de obținere a unui nou job. Vom continua să scriem pe această temă de interes pentru voi. Acestea fiind spuse, vă mulțumim că ne-ați citit și în 2022 și continuăm să așteptăm sugestii de la voi cu privire la noi subiecte de HR care v-ar interesa! S-avem un an bun, împreună!
Photo by Paige Cody on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: