Restructurările în România în 2025: De ce se întâmplă și ce urmează?
28 iunie 2018

E vară, e soare, e vremea de schimbare (până nu pleacă toată lumea în concediu 🙂 )! Poate că iei deja în considerare trecerea la un nou job ori, poate, proaspăt ieșit de pe băncile școlii, abia îți începi viața profesională. Ne-am gândit ca, în această vară, să îți propunem o serie de exerciții practice, ca să fii cât mai bun la viitoarele interviuri și, de ce nu, să fii selectat pentru jobul vizat (frumos ar fi să fie și cel visat!). Ți-am propus recent să-ți faci un selfie profesional, ca să identifici ce te caracterizează, cu bune și rele, și să vezi cum poți fructifica oportunitățile viitoare. Azi, avem o nouă propunere și e legată tot de interviul de angajare.
La interviu, ești adesea invitat să te prezinți pe scurt și apoi… interlocutorul așteaptă să vorbești. Mai nimeni nu se pregătește temeinic pentru acest moment. Cum rezumi, în câteva minute, tot ce faci la serviciu? Ce ține de competența tehnică și ce ține de modul în care lucrezi tu? Ce faci TU bine, în raport cu alți colegi de-ai tăi?
Am încercat și noi
Am făcut exercițiul, cu doi dintre colegii noștri. Pe R. am rugat-o să prezinte ce face, pe scurt, pe înțelesul tuturor, fără jargon, fără sigle, fără înflorituri. Ca pentru neinițiați. La interviul de angajare, persoana din față nu este musai un expert în meseria respectivă și, totuși, trebuie să înțeleagă.
Sunt R., lucrez la BPI group, ca recrutor. Lucrez pentru mai mulți clienți în paralel. Fiecare ne cere să căutăm cea mai potrivită persoană pentru un job. Asta înseamnă să-și cunoască meseria, dar și să fie un coleg bun și să aibă rezultate demonstrabile. Mă documentez și caut mai mulți candidați care se potrivesc, teoretic. Le propun un interviu. Trebuie să fiu convingătoare, pentru că e important să ai de unde alege! La interviu, pun întrebări: ce și cum lucrează, ce ambiții au. Pe cei care mi se par potriviți îi prezint clientului. Alegerea finală o face el. Fac mai multe interviuri în fiecare zi. Pe scurt, lucrez mult cu oamenii, ascult mai mult decât vorbesc și, adeseori, trebuie să prezint (bine) compania către candidat și pe candidat către companie. Îmi place meseria mea, pentru că de interviurile acestea depind cariere, iar de satisfacția clientului depind și banii pe care-i câștigă compania.
Pe C. l-am rugat să descrie succint domeniul în care lucrează. Și acest lucru se cere destul de frecvent la interviul de angajare, pentru că cel care te intervievează dorește să afle cum îți vezi meseria. Va înțelege multe din această perspectivă și va trage concluzii.
Sunt C., lucrez la BPI group, în relații publice și comunicare sau PR, cum i se mai spune. Cum aș descrie eu PR-ul? În anul 2018, o organizație lipsită de PR și comunicare ar fi ca un uriaș cu picioare de lut și coif pe cap. PR-ul înseamnă mult mai mult decât „imagine”, așa cum e simplificat de obicei. Înseamnă bună reputație, credibilitate, încredere, transparență autentică și responsabilitate. Înseamnă să te creadă și partenerii externi, și cei interni, adică propriii angajați. Și, ca să te creadă, trebuie să spui adevărul – transmițând mesajul într-o formă clară, la obiect și deopotrivă atractivă. Doar aderând la principii de comunicare coerente, o organizație ajunge să fie dorită, ceea ce e esențial în contextul actual.
Vorbește-mi despre tine!
E rândul tău! Vei vedea că nu e ușor să te exprimi sintetic, să găsești esența și să vorbești concret despre tine.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Pasul 2 este să strecori în prezentare ce te face pe tine diferit în meserie, ca să-ți convingi interlocutorul că ai putea fi persoana potrivită pentru job. Mai încearcă o dată! Ce cuvinte cheie vei alege? Vezi că nu e simplu? Apropo, iată cum își descrie meseria excepționala actriță Helen Mirren.
Obiectivul exercițiului de prezentare succintă este să oferi un context și să-l faci curios pe interlocutor. Abia apoi veți intra în detalii și va putea afla mai multe despre tine.
În linii mari, o asemenea prezentare durează 3-4 minute. Ce-ar fi să încerci exercițiul în fața oglinzii, cu ceasul în mână? Te vei simți pentru un moment, ca un actor pe scenă, în fața publicului. La momentul interviului, desigur că nu vei recita pe de rost, dar vei căuta să folosești timpul ca să fii cât mai clar și mai elocvent.
Vei transmite informații despre competențele tale și mai puțin despre experiență, cronologie, companii prin care ai trecut etc. Trecutul este interesant pentru interlocutor, mai ales dacă îl poate lămuri cum ar putea fi utile acele competențe pe viitor. Vorba poetului, „la trecutu-ți mare, mare viitor!” În fine, nu uita să pui în lumină și motivația ta – de ce-ți place meseria pe care o faci?
Pentru această secvență din interviu, TU ești în prim-plan, dar discuția nu s-a terminat aici, decât dacă este un speed-dating de recrutare. Posibil și asta. Altfel, de la aceste prime informații, veți lega o conversație și sigur îți dorești ca intrarea în scenă să fi fost reușită. De aceea ni se pare extrem de important să faci acest exercițiu!
Mult succes!
PS: Dacă nu te pregătești, te vei simți fix ca-n poză! Photo by Matthew Brodeur on Unsplash

Articole similare:
Abonează-te la newsletter: