Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
20 iulie 2017
Mai adăugăm o pagină în dicționarul nostru de tendințe în HR. Azi, la litera B, vorbim despre ”brain games”.
Mintea și corpul sunt conectate în fel și chip. Știam deja că e nevoie de un corp sănătos pentru a avea o minte sănătoasă. Dar iată că tehnologia caută să integreze cât mai multe informații despre comportamentul nostru și să identifice modele predictibile. Inteligența artificială (AI) și big data se aliază și produc rezultate utile inclusiv în recrutare, totul sub forma jocului. Experiența de joc și comportamentele jucătorilor sunt corelate, iar rezultatele sunt exploatate statistic în pattern-uri aplicate meseriilor respective. Încă o aplicație e disponibilă în magazinul tău inteligent! Neuroștiința obiectivează observațiile privind trăsăturile cognitive și emoționale ale fiecăruia și ar putea, astfel, oferi o perspectivă asupra carierei potrivite.
Și de ce coboară cercetarea în arena recrutării?
Viteză și obiectivitate
Pentru că am putea eficientiza la maximum prima etapă de selecție, automatizând procesul de recrutare în faza inițială. Candidatul e față în față cu computerul, nici bariera timpului sau a distanței nu mai contează.
Pentru că am testa astfel și candidați extra-ordinari sau prea ocupați, care nu-și doresc să intre într-o abordare tradițională de tip CV – interviu, inclusiv generațiile de copii digitali.
Pentru că oameni suntem și atunci nu am mai avea CV-uri respinse pe criterii de vârstă, culoarea pielii etc. În promisiunea inițială găsim și scăderea riscului de eșec în recrutare.
Mai concret?
Să luăm exemplul unui job în Customer Service, azi atât de popular printre tinerii absolvenți din marile orașe ale României. Competențele necesare sunt abilitățile de comunicare, cu un nivel bun de empatie și orientare către client și soluție, inclusiv în situații tensionate, dar și un nivel ridicat de atenție. Atât atenția, cât și capacitatea de a discerne între diferite soluții, sub stres permanent, pot fi testate cu succes de neuroștiință.
Cauți un job în Resurse Umane și Recrutare? Păi, hai la noi! În HR ni se cere să fim multi-tasking și totuși bine organizați, să relaționăm cu ușurință și empatie, să observăm atent candidații pe care-i întâlnim. Creierul nostru poate produce indicii elocvente despre inteligența emoțională, capacitatea rapidă de învățare și viteza cu care ne planificăm activitatea.
Ți-aduci aminte de jocul celor 7 diferențe? Exact așa arată și testele care-ți măsoară abilitățile, toate folosind realitatea virtuală. Suite de cifre, numere, serii logice, exerciții de observare…
În fond, problematica nu e nouă: cum să alegi dintr-un grup cel mai potrivit candidat sau candidatul cu cel mai mare potențial de dezvoltare? Tehnologia propune o nouă metodă și tinde să o prezinte drept infailibilă. Răspunde astfel atât nevoii candidaților, cât și celei a angajatorilor, de a se diferenția într-o lume pasionată de goana după talente.
Dincolo de recrutare, când folosești informații cifrate, analitice, rezultatele sunt greu de contestat, chiar și atunci când oamenii nu vor să creadă că au o performanță insuficientă sau nu sunt potriviți pentru ceea ce fac. Odată spus acest lucru, înțelegem că drumul este deschis către folosirea acestor tehnici și în alte arii ale resurselor umane, precum analiza performanței sau în coaching.
(Neuro)știința face posibilă testarea oricăruia dintre noi, dincolo de laboratoare și prezența halatelor albe. Dar progresul tehnologic nu înlătură nevoia de a potrivi modalitățile de testare cu abilitățile necesare în mod real postului. Căci degeaba sunt testat/ă ca la NASA, dacă jobul meu prezintă operațiuni simple și repetitive. Sau dacă mi se cer abilități de învățare deosebit de agile în același context predictibil și procedurizat. Observațiile trebuie integrate în contextul real al companiei, pentru că cel mai abil și antrenat creier poate fi influențat de un mediu extern mai mult sau mai puțin potrivnic.
Ți se pare interesant? Aruncă o privire AICI și antrenează-te în vara asta! Nu se știe ce ți se va cere în următorul proces de recrutare” 🙂
Photo by jesse orrico on Unsplash.
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: