Share Smart

Când un simplu citat te poate pune pe roate…

28 noiembrie 2019

citat

În spatele fiecărui citat e un autor. În spatele fiecărui aforism stă un gânditor. În spatele vorbelor de duh găsești un spirit ludic și lucid, iar în spatele cuvintelor care au făcut istorie stau, îndeobște, oameni de stat care chiar au scris istorie, cu mintea și prin faptele lor. Nimic mai simplu, nu? Ei, bine… după atâția ani de utilizare, asistăm la o nouă tendință: puterea de a genera reflecție și de a genera o schimbare a unui citat inspirațional a început să cadă în banal, atunci când acesta apare într-un context nepotrivit.

În ultima vreme, pe măsură ce mediocritatea câștigă teren, din pricina preamulților politicieni și șefuleți de tot soiul care au râvnit să-și agațe un titlu de doctor în „ceva” la butonieră, plus un „Dr.” la semnătura pompoasă și mare cât a lui Donald Trump, se pare că ne găsim tot mai greu sursele de inspirație, persoanele care ne pot fi modele în viața personală sau profesională. Continuăm să căutăm, totuși, cu asiduitate referințe și cuvinte inspirate pentru prezentări corporatiste, evenimente de echipă sau, mai des, pentru o postare pe diferitele rețele de socializare. Oricât de inspirate, cuvintele alese se demonetizează printr-o expunere și repetare excesivă până la golirea de sens, cu precădere pe Facebook. Pac, între o cură de slăbire și o ofertă de cauciucuri de iarnă, mai dai și peste câte un aforism al lui Confucius și cugeți la el cu profunzimea stratului de unt de pe o tartină servită la dineul organizat de o ambasadă. Te întrebi mai ales de ce fundalul e, totuși, roz cu picături, dacă e vorba despre moarte.

Și totuși, în viața de tip „snapshot” pe care o trăim pe repede, pe repede-‘nainte, sunt și momente mai lungi, mai molcome, în care astfel de cuvinte contează. Când?

Când soarta face ca ceea ce citim să se suprapună cu un gând, cu o idee care nu ne dădea pace de o vreme. Citind cele câteva vorbe, poate strigăm: „Evrika!” și aprofundăm ce ne neliniștea, ne demobiliza, ne preocupa…

Când, pornind de la un aforism, hotărâm să citim o carte, un autor. De la o frază a lui Michelle Obama, găsită aiurea pe net, poți ajunge să citești cartea ei, Becoming, despre care am scris și noi aici. Și poți descoperi multe, despre ea și despre tine. Sau te poți uita la un documentar despre același subiect.

Când ți-e ciudă că, deși gândeai același lucru, nu ai găsit forma sau mijloacele să-l spui tu primul. Îți promiți să te exprimi mai clar pe viitor sau să îți creezi un forum în care să vorbești.

Când adevărul celor citite/ auzite te lovește în moalele capului. Dacă îți amintești un citat a treia oară, e un semn că te preocupă subiectul și că, dacă el te îndeamnă la o schimbare, e cazul sau e timpul să faci zisa schimbare.

Când nu poți traduce cele câteva vorbe în română, păstrându-le ritmul, sonoritatea și sensul exact.

Când aveai, poate, nevoie de o alinare, de o speranță sau de un șut… ca să mergi înainte. Aici e o chestiune strict de „ideea potrivită la momentul potrivit”.

Sensibili și atenți la idei și cuvinte, căutăm și noi frecvent surse de inspirație și le împărtășim cu voi pe paginile noastre. Le alegem pe acelea ce pot reprezenta oportunități de învățare pentru noi și pentru voi, care pot pune într-o altă lumină ideea de carieră, de muncă, de succes ori calitățile esențiale pentru un manager.

Așa am dat și peste acest top de sezon, care vă poate împrospăta sursele de inspirație din lumea ideilor. Îl găsiți aici și poate veți remarca, la fel ca noi, frecvența cuvintelor „strategie”, „inovație”, „disruptiv”, „forță colectivă” sau „impact”. O fi acesta noul sens al leadership-ului mondial? Vastă întrebare…

Pentru moment, încheiem cu spusele Tudor Mușatescu: „Există o categorie specială de surzi: aceia care nu vor să audă decât ce spun ei.”

Pe tine ce te inspiră?

Photo by Mert Talay on Unsplash