Share Smart

Cariere EXTRA-ordinare: despre eșec, succes și perseverență (III)

17 august 2017

Nobu Matsuhisa

Adăugăm încă un episod la serialul nostru ”Cariere EXTRA-ordinare”. V-am povestit despre un astronaut canadian și un acrobat francez care au visat și au reușit să realizeze imposibilul. Azi vorbim despre cum o meserie se poate transforma în artă (culinară, în acest caz) și în afacere prin perseverență și perfecționare, iar și iar. Plus multă răbdare. Proverbiali pentru răbdare și dedicarea față de muncă sunt japonezii. Așadar… cine este Nobu?

Nobuyuki (Nobu) Matsuhisa, cel mai faimos maestru bucătar japonez din lume

Născut și crescut în Japonia, Nobu a rămas orfan de tată la o vârstă fragedă. Avându-și tatăl ca model, la 7-8 ani, își construise deja visul : să conducă un restaurant de sushi propriu pe pământ străin. De aici a început povestea și astăzi NOBU este un imperiu, cu zeci de restaurante pe 5 continente. Nobu este unul dintre cei mai cunoscuți maeștri bucătari ai lumii.

Povestea vieții îi este semănată de nenumărate încercări (unele eșuate) și un gust permanent pentru reinventarea bucătăriei și gusturilor tradiționale. Așa încât, după mai bine de 30 ani, cu mândrie, poate spune despre experiența culinară propusă clienților săi de pe mapamond: ”Nu e nici Nikkei, nici fusion. E stilul Nobu.”

Talentul se construiește pas cu pas

Prima lui slujbă a fost într-un restaurant din Tokyo, unde a deprins, ani de zile, arta rafinată de pregătire a sushi-ului. (Da, perioada de ucenicie durează cel puțin 3 ani!). După un timp, se mută în Peru și descoperă cum să combine inedit arome noi – ulei de măsline, usturoi, pastă de ardei iute, coriandru, toate, ingrediente străine pentru gusturile nipone. Pornită mai curând din necesitate, a numit noua fuziune culturală ”bucătărie curajoasă”, fără să aibă nici cea mai vagă idee că tocmai acest amestec surprinzător și ingenios îi va aduce, peste mulți ani de zile, faima mondială.

Pe această bază culinară de excepție, a clădit neîncetat, dar s-a poticnit de multe ori. A închis restaurantul din Peru, s-a mutat în Argentina și apoi din nou în Japonia. În 1977 ajunge în Anchorage, Alaska și fondează un restaurant, cu bani împrumutați. Această datorie se adăuga celor acumulate în America de Sud, iar Nobu era conștient că noul restaurant e obligatoriu să aibă succes! Primul pariu al vieții. Într-o noapte, restaurantul arde din temelii. Investiția, speranțele, viitorul se fac scrum sub ochii lui. Urmează o depresie crâncenă, întoarcerea în Japonia și apoi, pasul decisiv: plecarea la Los Angeles.

Așadar, pentru ULTIMA oară, Nobu acceptă o invitație și se mută la Los Angeles. Gătește vreme de 6 ani și jumătate într-un mic restaurant de sushi, modest, umil, cu numai 6 locuri. Își perfecționează perseverent stilul culinar care l-a făcut celebru: sushi cu influențe peruviene, tacos cu sashimi, file de somon cu sos de anticuchos și … mult coriandru.

Pentru a doua oară în viață, beneficiază de un sprijin providențial și se expune din nou. În 1987, un om de afaceri și prieten apropiat riscă să investească 70.000 de dolari pentru ca Nobu să-și deschidă (din nou) propriul restaurant. De această dată, îi poartă numele, Matsuhisa, și se află în Beverly Hills. Frecventat de celebrități, reputația localului crește. Afacerea prinde, în sfârșit, aripi. Însă totul s-a schimbat când, într-o zi, i-a călcat pragul Robert De Niro. Lui De Niro i-a plăcut atât de mult ce a mâncat, încât i-a propus o asociere, ca să pună bazele unei locații la New York. Nobu a considerat că e prea devreme pentru el! De Niro a insistat și a așteptat 6 ani, până când maestrul bucătar s-a considerat cu adevărat pregătit să facă pasul pe scena globală.

În 1994, Nobu și De Niro au inaugurat Nobu la New York. A fost un succes uriaș. Toată lumea voia o masă aici. Timpul de așteptare era atât de lung, încât au fost nevoiți 🙂 să deschidă alături încă un local, numit chiar așa, Nobu Next Door. După 20 de ani, rețeaua de restaurante Nobu include peste 35 de stabilimente, pe toate continentele.

Din ce e construit brandul Nobu

Desigur, după atâția ani și reușite cu răsunet mondial, este mai ușor să înțelegi ce-l face atât de diferit: pasiunea pentru combinația de gusturi și pentru pește; cel mai bun pește și cele mai bune ingrediente; dedicația față client – simțul detaliilor, bucuria de a împărți masa cu prietenii și calitatea serviciului oferit în restaurantele sale. Răbdare și perseverență. Nu în ultimul rând, întâlniri și prieteni providențiali, care-i înțeleg și-i sprijină, la momentul potrivit, talentul de excepție.

”Îmi place să prezint cea mai bună mâncare și cel mai bun serviciu. În afacerea și în cariera mea, îmi place să-i văd pe clienți zâmbind. La Nobu vin oameni cosmopoliți să se simtă bine. Asta înseamnă Nobu.”

Dar mai presus de toate, Nobu a avut răbdarea de a construi și de a reconstrui, pas cu pas. Este considerat unanim un om modest, accesibil și respectuos față de angajați. Mereu interesat să descopere, să experimenteze. Iată și ce sfaturi de management are pentru orice lider în devenire, angajat sau antreprenor. Cariera ta e în impas? Înfrângerea e dureroasă? Învață din greșeli și ia-o de la capăt. Cu pasiune.

”Am avut multe probleme în viață. În tinerețe, am făcut greșeli, dar acest lucru nu m-a îngrijorat niciodată pentru că, știi, din greșeli înveți și din orice lucru care se strică apare întotdeauna ceva nou.”

În ce crede Nobu? În a învăța din fiecare eșec (și a avut multe, nu?). În a crește lent. În a schimba ceva cunoscut într-o inovație. Când cazi, ia-o de la capăt. Și adaugă mereu ceva: ”kokoro”, adică inima ta.

Sursă foto: www.noburestaurants.com