Share Smart

Cum arată familiile europene și câți copii au

31 mai 2017

Anul trecut, Uniunea Europeană număra 220 milioane de gospodării, din care aproape o treime (65,6 milioane) aveau copii dependenți. În sensul acestei comunicări a biroului european de statistică EUROSTAT, prin ”copil” se înțelege ”copil dependent” – și anume orice copil în vârstă de sub 15 ani sau orice persoană cu vârsta între 15 și 24 de ani care e dependentă din punct de vedere social și economic de alt membru al gospodăriei, fie el părinte sau alt adult.

Dintre țările UE, cea mai mare proporție de gospodării cu copii s-a înregistrat în Irlanda (41%), care e urmată de Cipru și Polonia (ambele cu 38%), apoi de Malta, Portugalia și Slovacia (36%).

De cealaltă parte a spectrului, numai una din cinci gospodării includ copii în Germania și Finlanda (mai precis, 22%). În Suedia, proporția e de 25%, în Austria, de 26% și în Grecia, de 27%.

Proporția familiilor cu 3 copii sau mai mulți – cea mai mare în Irlanda, cea mai scăzută, în Portugalia

Marea majoritate a gospodăriilor din Europa constau din familii cu un copil. Excepție fac doar Olanda, Suedia, Irlanda și Danemarca, unde procentul gospodăriilor cu doi copii este mai ridicat.

În Irlanda, 27% din familii au trei copii sau mai mulți, în Finlanda – 20%, în Belgia – 19%, iar în Franța, Olanda și Marea Britanie – 17%. Prin comparație, doar 5% din gospodăriile din Bulgaria, 6% din Portugalia, 8% din Spania și Italia și 9% din Republica Cehă și Lituania numără cel puțin trei copii.

La nivelul UE, aproape jumătate din toate gospodăriile care includ copii (47% sau 31 milioane de gospodării) au doar un copil, în timp ce 40% (26 milioane) au doi copii și 13% (8,5 milioane) au trei copii sau mai mulți.

Cea mai ridicată proporție de familii monoparentale în Danemarca, cea mai scăzută, în Croația

Procentele cele mai mici de familii monoparentale se înregistrează în Croația (5% din toate gospodăriile cu copii dependenți), în România (7%), Grecia și Slovacia (ambele cu 8%).

La polul opus, 30% din gospodăriile din Danemarca sunt compuse dintr-un părinte singur. Din acest punct de vedere, Danemarca e urmată de Lituania, cu 28%, Suedia – 25%, Marea Britanie – 21%, Franța și Letonia – 20%.

La nivelul general al Uniunii Europene, 15% din familii sunt compuse dintr-un unic părinte și copii.

Sursa informațiilor, inclusiv a graficului ilustrat: EUROSTAT