Restructurările în România în 2025: De ce se întâmplă și ce urmează?
23 martie 2020

Cu siguranță, trăim vremuri nebune și parcă mai tulburi ca niciodată. Nimeni nu s-a pregătit pentru ele, nici măcar marile companii sau concernuri, care aveau planuri de comunicare de criză pentru multe situații diferite: accidente de muncă, demisii în lanț la nivelul managerial de top, atacuri cibernetice, defăimare, scăderea prețurilor acțiunilor, hărțuire sexuală sau de alt fel, numeroase alte scenarii, mai puțin pentru o pandemie. Toată lumea a fost prinsă pe nepregătite, ca să ne exprimăm elegant. Aproape nimeni nu mai știe pe unde să scoată cămașa. Globalizarea a făcut ca urmările să se propage cu o viteză amețitoare.
IMM-urile suferă deja, cu siguranță. Guvernul anunță planuri de susținere, care iau în considerare că între 500.000 și 1 milion de oameni vor intra în șomaj tehnic. Deja se fac auzite, pe diferite paliere, vocile nemulțumiților. Internetul a fost invadat de sfaturi utile și ponturi privitoare la telemuncă. În mod sigur, aplicațiile care facilitează lucrul de la distanță se vând ca pâinea caldă și ne bucurăm de succesul lor, probabil că afacerile lor vor fi printre puținele care vor prospera în perioada următoare.
Cât despre munca de acasă, avem și noi câteva idei de bun-simț, adunate de la colaboratorii noștri care o practică de multă vreme.
- Scoală-te devreme, la aceeași oră la care te-ai fi trezit dacă plecai la serviciu. Nu-ți spune: „ah, ce bine, pot să stau mai mult în pat!” și nici nu te gândi să furi un pui de somn echivalent cu timpul pe care altfel l-ai fi petrecut pe drum. Da, nu-i ușor, dar așa-ți începi bine ziua de muncă.
- Îmbracă-te comod, dar nu în ținută festivă de pijama. Apropo, am citit deunăzi un articol care recomanda să te îmbraci ca pentru serviciu. Da, autorul era bărbat, deci nu știe cum e să porți pantofi cu toc 8 ore pe zi… 🙂 Lipăitul în papuci prin casă e printre uriașele beneficii ale telemuncii.
- Amenajează-ți un colțișor din casă care să fie doar pentru lucru. Ha, asta sună bine pe hârtie, dar în realitate, prima săptămână de telemuncă ne-a demonstrat că am eșuat cu toții în bucătărie. Copiii lucrează în birou, sunt și ei în videoconferință, ori poate au monopolizat televizorul cu un joc pe Playstation. Cum poți să-i tulburi din așa ceva? Clar, nu-i ideal să te instalezi acolo unde se învârte toată familia, să bea apă, să ronțăie ceva sau să te întrebe ce mai faci. Încearcă să te izolezi, dacă spațiul îți permite. Poți să decorezi locșorul cu câteva bibliorafturi de la birou ori cu o plantă veselă și vie, dacă te inspiră.
- Folosește cel mai confortabil și ergonomic scaun din casă. Ideal ar fi să fie un scaun de birou – intri pe internet să vezi ce modele au mai apărut și te crucești de cât sunt de scumpe. Mda, acum îți dai seama cât de mult cheltuie angajatorul ca să stai comod la birou…
- Nu intra pe internet pentru chestii care nu țin de sarcina pe care o prestezi. E greu să mai ieși. Dacă nu reușești să te înfrânezi, imaginează-ți că te vede șeful direct și gata.
- Ca și la serviciu, munca-i muncă, iar pauza e pauză. Nu încerca să faci mai multe lucruri în același timp și, MAI ALES, nu pune ibricul de CAFEA PE FOC în timp ce-ți spui că o să mai răspunzi la câteva mesaje.
- Cel mai greu e cu autodisciplina, când nimeni nu te vede și îți lipsește atmosfera colegială. Telemunca implică o uriașă doză de onestitate (de aceea sunt și oameni care nu o agreează, tocmai pentru că presupune o raportare a sarcinilor îndeplinite mult mai amănunțită decât dacă ai lucra la serviciu). Acolo, ai mai învățat cum să furi din când în când câte zece minute, pentru un Facebook mic și altele asemenea, acasă nu faci decât să-ți furi pălăria.
- Apropo de onestitate. Dacă ți se închid ochii de somn (cam cum pățim la birou după ce mâncăm prea consistent în pauza de prânz), întinde-te o țâră, că nu-i capăt de lume, dar acordă-ți un termen clar , să zicem, un sfert de oră și ține-te de cuvânt.
- Respectă-ți și în acest context programul. La ora Ț pui pixul jos și gata. Dacă lucrezi de acasă, nu înseamnă că timpul tău e la dispoziția oricui (excludem de aici situațiile urgente). Printre altele, am observat în prima săptămână de telemuncă forțată cât de important e să te organizezi bine și să fii eficient. Mai toții interlocutorii noștri susțin că muncesc mai mult (sunt și mai stresați, de altfel) decât în vremuri obișnuite.
Am mai scris despre acest subiect aici, deci nu vom intra în și mai multe detalii. Trist e că miile sau zecile de mii de oameni care lucrează acum de acasă o fac pentru că TREBUIE, nu pentru că a fost o opțiune de carieră. Nimănui nu-i plac constrângerile. Cine știe câți dintre voi, cei care ne citiți, vă simțiți chiar acum ca niște lei în cușcă! Sperăm că articolul nostru v-a prins bine sau v-a descrețit măcar un pic frunțile. Și să știți că nu ne-am lungit cu vorba, tocmai ca să nu vă distragem prea mult de la treburi. O zi cu spor și cu încredere!
PS: Apropo, la punctul 6, a devenit acceptabil să tai și morcovi în pauza de cafea, căci doar ai o familie de hrănit în această telemuncă.
Photo by Manny Pantoja on Unsplash

Articole similare:
Abonează-te la newsletter: