Share Smart

De ce să-ți folosești timpul liber pentru participare socială?

12 mai 2022

timpul

Timpul liber, și-așa puțin, e prețios. E al tău și nu vrei să-l dai nimănui. Ai crescut probabil, ca și noi, cu ideea că timpul înseamnă BANI. Totuși, ultimii ani parcă ne-au făcut să înțelegem că resursa TIMP e mai prețioasă decât resursa BANI, chiar dacă nu plătește chiria și nici nu-ți permite să mergi la shopping, după ultimul trend în materie de modă.

În schimb, se conturează din ce în ce mai pregnant nevoia de a contribui la bunul mers al cetății, al comunității din care faci parte. Dacă nu tu, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când? O asemenea preocupare pare și chiar este deocamdată împotriva curentului. Trăim într-o societate care tinde să-ți capteze întreaga resursă de atenție pentru a o monetiza. Orice secundă în plus petrecută în fața ecranului, în social media e o modalitate de a-ți vinde ceva. Ce-ar fi dacă ai lua în considerare să folosești cu sens timpul pe care-l ai? Și dacă ai încerca să-ți reorganizezi programul astfel încât să economisești timp? După cum a spus Seneca, „Problema nu e că viața e scurtă, ci că irosim mult din ea”.

Dacă ai reușit sau dacă-ți propui să folosești timpul liber în mod diferit, iată cinci modalități prin care și tu, și comunitatea de care aparții veți ieși pe plus.

  1. Voluntariat pentru cauza care-ți vorbește
  2. Acțiune civică
  3. Implicare în proiecte educaționale
  4. Dezvoltare personală
  5. Activitate sportivă susținută într-un club specializat

La ce îți folosesc asemenea preocupări?

  1. Cunoști noi oameni, relaționezi în afara sferei de business, ba chiar poți să experimentezi stări și emoții noi (unele de care fugeai până acum?).
  2. Înveți (practic) că există și alte modalități de a trăi, mai altruiste, mai orientate către interesul general (utopic?).
  3. Dai sens și însemnătate acțiunilor tale, poate chiar compensezi o carieră în pană sau dificultăți în viața personală (te face asta fericit/ă?).
  4. Îți sporești încrederea în forțele proprii, ieși din zona de confort (nu-i ușor să te confrunți cu cei vulnerabili, bolnavi sau singuri, ori să fii activist de mediu, dar poate fi important să fii acolo).
  5. Acumulezi cunoștințe noi, poate chiar dai un restart carierei tale (printre exemple, la repezeală, coaching de echipă, alte modalități de organizare și logistică, cunoștințe legislative specifice).

Sperăm că te-am inspirat cu acest mic exercițiu de reflecție. Toți, inclusiv noi, ne dorim mai mult timp liber, dar la fel de important ca a-l avea e și cum îl folosim astfel încât să nu ieșim doar mai odihniți, ci și mai buni, mai solidari. Mai buni cu noi și cu cei din jur.

Photo by Georg Arthur Pflueger on Unsplash