Share Smart

Egalitatea de gen la nivel global: femeile mai au de așteptat 170 de ani

26 septembrie 2017

Egalitatea de gen e departe

Am citit de curând un articol despre egalitatea de gen, pe site-ul de internet al Forumului Economic Mondial, care ne-a pus pe gânduri. În esență, Forumul estimează că paritatea de gen va fi obținută peste 170 de ani, după ce, în rapoartele anterioare se vorbea despre 80, apoi despre 120 de ani. Altfel spus, progresul e din ce în ce mai lent. De ce, vedeți AICI. Apropo, ni s-au părut chiar interesante experimentele sociale descrise la sfârșit, din care reiese că, dacă într-o încăpere sunt 20% femei, bărbații văd 50%. În cadrul altui experiment, profesorilor li s-a cerut să distribuie sarcini între băieți și fete în proporție de 50/50. La final, băieții s-au plâns că fetele s-au bucurat de toată atenția cadrelor didactice. Așadar, băieții/ bărbații simt în realitate o pierdere – chiar dacă în mod inconștient – atunci când egalitatea e pusă cu adevărat în practică. În unele societăți, femeile de carieră se simt și mai singure.

Atenție, nu discutăm aici despre prejudecățile ”bazate pe biologie” ale inginerului de la Google care a fost concediat. Despre el am scris. Demne de luat în seamă ni s-au părut și reacțiile altor ingineri din Silicon Valley, care se plâng că sunt victimizați și că s-a ajuns la o vânătoare de vrăjitoare (pardon, ar trebui să inventăm termenul de ”vânătoare de vrăjitori”, ca să fim exacți), în urma căreia bărbații caucazieni au mai puține șanse de a fi promovați, pentru că se acordă atenție promovării diversității…

Ne lămurește această analiză din Forbes ce urmăresc în realitate politicile de gen. Analiza conține și date și cifre. Și, ca să parafrazăm o bine-cunoscută vorbă românească, unde-s cifre, nu-i tocmeală. Veți găsi în articol și o explicație clară și concisă a distincției dintre egalitatea și echitatea de gen, adeseori amestecate și confundate.

Să zicem, apoi, că domeniul tehnologiei e unul mai aparte și că discriminarea femeilor variază în funcție de industrie. Ei, bine, nu tocmai. Iată cum stau lucrurile și în presă – cel puțin în Marea Britanie. Chiar BBC-ul a fost recent în centrul unui scandal, când s-a aflat că există diferențe majore între salariile angajaților femei și bărbați – cel puțin la nivelul vedetelor postului.

Probleme vechi, soluții noi: secretarul general al ONU se declară susținătorul introducerii unei cote minime privind participarea femeilor în nivelurile superioare de conducere, indiferent de domeniu. Oare această obligativitate poate rezolva cu adevărat inegalitatea? Ce părere aveți?

Photo by Annie Spratt on Unsplash