Ești în garden leave sau te-ai apucat de grădinărit ?
28 iulie 2017
Am mai adăugat un cuvânt în vocabularul nostru de resurse umane. Dacă te-ai născut între 1977 și 1983 te numești „Xennial”. Pare-se că sociologii au avut de furcă să tragă o linie de demarcație clară între generalizările cam prăfuite puse pe seama generației X și etichetările adesea limitative, care se învârt în jurul lui ”obsedați de tehnologie”, folosite când vine vorba de generația Millennials. Apropo, după discuții pătimașe la birou, am decis să traducem Millennials cu ”milenarii”, pe modelul… Cireșarii!
Noul concept microgenerațional permite o mai bună segmentare atât în management, cât și în marketing. Ne interesează cum le vindem produsele noastre, dar și cum lucrăm împreună. Nu de alta, dar în multe companii, ei reprezintă categoria de vârstă majoritară. Ba chiar, mai mult ca sigur, linia managerială este preponderent alcătuită din Xennial-i. 🙂
Poate nu toți milenarii au citit, iertată fie-ne repetiția, Cireșarii (seria a început în 1956), dar, dacă ești Xennial, sunt șanse mult mai mari s-o fi făcut, pentru că ce caracterizează această microgenerație este amalgamul armonios dintre vechi și nou. Xennial-ii sunt aceia care au trecut cu lejeritate de la internetul cu conexiune dial-up la a-și căuta azi un job pe cele mai sofisticate aplicații. Au îmbrățișat schimbarea, tranziția, apucând în tinerețe sau adolescență și o bucățică de vechi (cine a așteptat minute în șir să se conecteze la net prin telefonul fix nu o să uite niciodată scârțâitul/ bâzâitul/ scheunatul care-ți zgâria timpanul), și una de nou – adică azi scriu, poate, pe blog. 🙂
Xennial-ii au terminat liceul înainte de explozia rețelelor sociale, deci au avut timp să socializeze. Au descoperit pager-ul și apoi, au vorbit la primele modele de telefon mobil – lucru deloc ieftin în urmă cu… hmm, mai mulți ani. Au citit și pe hârtie, și pe tabletă, au compostat bilete și acum scanează carduri, au așteptat blugi aduși cu greu din străinătate și acum fac incursiuni de shopping în străinătate.
Acești oameni, spun sociologii, sunt mai optimiști decât cei din generația X și, ca atare, au spus ”bine ai venit!”, cu zâmbetul pe buze, aproape oricărei schimbări, inclusiv – sau mai ales – celor tehnologice și culturale.
Așadar, se pare că tabloul generațiilor a fost redesenat ca să includă și perioadele de tranziție. Reținem că Xennial-ii sunt oamenii tranziției. Când ne gândim la transformările prin care a trecut România în vremea adolescenței sau studenției lor, atunci cuvântul TRANZIȚIE capătă adevăratul sens. Îi adăugăm DESCHIDEREA CĂTRE SCHIMBARE și OPTIMISMUL celor care au simțit progresul din plin, în propria viață. Pentru Xennial-i, TEHNOLOGIA este un mijloc de socializare sau un sprijin, și nu un mod de viață. Iar aspirația către un echilibru între TIMP LIBER și MUNCĂ este cu siguranță mai puțin palpabilă decât la mai tinerii milenari.
În caz că încă nu ți-e clar dacă ești Xennial ori ba, fă acest TEST. Pe noi ne-a distrat din cale-afară! Dacă îl faci împreună cu un coleg milenar, e și mai comic tot procesul!
Apropo, voi cum stați cu raportul dintre generații la serviciu?
Photo by Les Anderson on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: