Share Smart

Fetele colaborează mai bine decât băieții în rezolvarea problemelor

7 decembrie 2017

Rezolvarea problemelor

Pentru prima oară, Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, mult mai bine cunoscut sub acronimul PISA, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a făcut o evaluare a abilităților de colaborare ale elevilor în rezolvarea problemelor. La test au participat 125.000 de elevi de 15 ani din 52 de țări și economii. Cât de bine lucrează în grup elevii, atitudinile privitoare la colaborare și influența unor factori precum genul, activitățile extrașcolare și mediul social – aceștia au fost cei trei piloni ai studiului.

Așa cum era de așteptat, elevii care au abilități matematice și de citire mai solide tind, de asemenea, să fie mai buni la rezolvarea colaborativă a problemelor. Lucrul se confirmă în țările cu cele mai bune performanțe la testul PISA: Japonia și Coreea de Sud în Asia, Estonia și Finlanda în Europa și Canada în America de Nord.

În medie, în țările OCDE, doar 28% din elevi sunt capabili să rezolve probleme colaborative relativ simple. În schimb, sub 1 din 6 elevi din Estonia, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud și Singapore are dificultăți din acest punct de vedere.

Și, extrem de interesant, în absolut toate țările participante la test, fetele s-au descurcat mai bine decât băieții, cu o diferență de 29 de puncte. În medie, fetele sunt de 1,6 mai susceptibile decât băieții să fie performere de top la rezolvarea colaborativă a problemelor, ceea ce contrastează puternic cu rezultatele evaluării din 2012 a abilităților individuale de rezolvare a problemelor, la care băieții le-au depășit pe fete.

Din perspectiva contextului social, s-a constatat că elevii expuși la medii diverse în sala de clasă au tendința de a colabora mai bine. Participarea la ore de educație fizică sau practicarea oricărui sport creează o atitudine mai bună față de munca în echipă (opusul e valabil pentru elevii care preferă să joace jocuri video în afara școlii).

De ce ni se par semnificative aceste rezultate? Pentru că vorbim în fiecare zi despre cât de mult contribuie spiritul de echipă la performanța companiilor (știm și cât de des apare în CV-uri calitatea de team player, cu toate derivatele ei). Pentru că vorbim despre un nou tip de economie globală și colaborativă, fără granițe, complet deschisă și, pe cât posibil, transparentă. Iată, însă, evaluarea PISA arată clar: copiii noștri sunt pregătiți mai curând pentru performanțe individuale și mult prea puțin să lucreze împreună. Noroc cu fetele, care dau un exemplu din acest punct de vedere.  🙂

Pentru mai multe detalii, studiul este disponibil aici.

Photo by Climate KIC on Unsplash.