Share Smart

Guvernul mărește numărul de lucrători străini admiși pe piața muncii

4 ianuarie 2018

Lucrători străini

În ultima ședință din anul 2017, Guvernul a reacționat față de deficitul din ce în ce mai adânc de forță de muncă și a adoptat o Hotărâre prin care a stabilit, pentru anul 2018, un contingent de 7.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România, în baza avizelor de angajare/detașare.

Documentul aprobat de Executiv prevede suplimentarea cu 1.500 de locuri a contingentului pe tipuri de lucrători străini nou admişi, față de cel stabilit pentru anul 2017. Astfel, numărul de lucrători permanenți va crește de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucrătorilor detașați, de la 700 la 1.200.

Pe lângă lucrătorii permanenți și cei detașați, actul normativ prevede și alte tipuri de angajare/detașare, respectiv: persoane transferate în cadrul aceleiași companii – 700, lucrători înalt calificați – 500, lucrători sezonieri – 400, lucrători stagiari – 100 și lucrători transfrontalieri – 100.

Potrivit comunicatului de presă emis de Guvern, decizia de suplimentare a contingentului de lucrători nou admiși a fost luată pentru a preveni situaţiile în care cetățenii străini lucrează în România fără forme legale, dar și ca urmare a solicitării făcute de Inspectoratul General pentru Imigrări.

De asemenea, măsura adoptată de Guvern a ținut cont de datele oferite de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, conform cărora, în perioada ianuarie – august 2017, 58.848 de locuri de muncă au fost declarate de angajatori, în mod repetat, ca fiind vacante, iar în primele opt luni ale anului 2017, media numărului de locuri de muncă vacante declarate de către angajatori, în mod repetat, a fost de 7.306.

Așteptăm să vedem ce domenii de activitate vor reacționa primele și vor profita de această ocazie de a importa lucrători și, mai ales, dacă volumul acestui contingent mărit va acoperi nevoile de pe piață.

Sursa: Guvernul României

Photo by Etienne Girardet on Unsplash.