Share Smart

Iluzia, deziluzia și promisiunea unui val de demisii

27 ianuarie 2022

demisii

De dincolo de Atlantic, vin în valuri articole și citate despre Marea Demisioneală. Subiectul animă social media, dar preocupă angajatorii, într-o piață adesea condusă de candidați. Creează impresia unei amenințări, ca un tsunami care ar conferi candidaților puteri miraculoase și o forță de negociere nemaivăzută pe piață.

Fenomenul de pe continentul american își are sursa în imensa oboseală și demotivare aduse de pandemie, într-un context dinamic de piață, cu opțiuni numeroase pentru candidați și un obicei general de a migra simplu și rapid la un alt angajator.

În România, o asemenea tendință ar agrava serios criza de forță de muncă, în acele zone unde s-au creat opțiuni profesionale pentru candidați și, mai ales, pentru noile generații de salariați, cei care caută mai degrabă un salariu bun și un ritm confortabil, decât stabilitate și carieră pe termen lung.

Ce arme și argumente au angajatorii? Digitalizează în ritm alert, într-un an cât în patru; se arată mai flexibili cu instaurarea telemuncii, chiar dacă această nouă rutină creează dependență și noi așteptări de permanentizare după pandemie. În industriile și zonele cu adevărat dinamice, liderii de pluton afișează liste lungi de beneficii, scurtează procesele de recrutare și, în general, investesc masiv în brandul lor de angajator. Nu în ultimul rând, în vremuri cu turbulențe economice majore se pregătesc pentru o primăvară de negocieri salariale dificile. Cine și câți vor putea oferi o acoperire a inflației galopante pe care ne-au copt-o guvernanții și contextul general?

Ce fac salariații? Puțini se lasă influențați de astfel de tendințe, dar în mod sigur nu sunt indiferenți. Cine-și poate cu adevărat permite să abandoneze un job fără a avea altul la orizont? Cineva care are opțiuni multiple, n-are datorii pe la bănci sau care se află într-un disconfort puternic la actualul serviciu.

Când nu-ți place ce faci, ia decizia de schimbare.

Când nu-ți place de cei cu care lucrezi zi de zi, întreabă-te ce poți schimba.

Când nu-ți place cine ai devenit, uită-te în oglindă și ia deciziile care se impun.

Când nu mai progresezi ori nu-ți îndeplinești obiectivele personale sau profesionale, dă-ți timp să analizezi de ce și vei găsi cum să fii (mai) de folos.

Când decizia e luată, fă un plan cu schimbările pe care le dorești și apucă-te de treabă.

Dar dacă reușești să înveți, să crești și să fii om, atunci fii recunoscător și mergi mai departe!

Acestea fiind spuse, consilierul de carieră din noi îți va recomanda să nu-ți abandonezi jobul și pâinea până când nu ai altceva cert. Recrutorul din noi te va invita să ne trimiți CV-ul și să devii candidat (adică să treci de la intenție la fapte). Așa suntem noi, duali! 😊

Oricum ar fi, dacă ai intenția să demisionezi, lasă loc de bună ziua și fii elegant la plecare. Și, înainte de a semna cererea de demisie, fii sigur că ai o autonomie financiară de 4-6 luni, pentru a para orice surpriză neplăcută.

Sursă foto: Canva.com