Share Smart

În social media lumea se distrează, în realitate oamenii își pierd joburile

9 aprilie 2020

distrează

Bilet de opinie, nu neapărat consensuală

Inițial, ne-au amuzato-plictisit și pe noi „vedetele” de tot felul, din diverse domenii, care au ținut morțiș să ne arate pe diverse canale de social media ce bine se distrează ele acasă. Gătesc, deși nici nu știau unde e vreo oală în casa lor spațioasă și se duceau în bucătărie doar ca să deschidă frigiderul, fac curățenie de Paște, deși habar n-aveau cum se pornește obiectul acela care face zgomot și se numește aspirator, pictează cu zgâtiile adorate, de parcă le împiedicase cineva s-o facă și înainte de pandemie, practică olăritul, cos, împletesc, învață franceza sau rusa, că oricum engleza o știe oricine, pe scurt, nu mai pot de bucurie că stau acasă și nu câștigă niciun ban.

Apoi, ne-au enervat de-a dreptul și am încetat să le mai acordăm vreun dram de atenție (să fie clar, nu ne-au bruiat, doar ne-au amuzat).

Încă mai enervantă ni se pare specia de „influenceri” care susțin că aceste zile de izolare sunt perfecte pentru „redescoperirea sinelui” (pe care îl ținuseră bine ascuns până mai ieri în spatele eului care mergea la mall ca să se afle în treabă) sau pentru descoperirea lecturii – chestie care trebuia să se întâmple prin școala primară, oameni buni!

Și ne înfurie de-a dreptul că par a fi destul de mulți oameni care aleg să se mintă sau să se îmbete cu apa rece a „gândirii pozitive”: totul va fi bine! De aia am și simțit nevoia să facem diferența dintre „pozitivism” și optimism în postarea noastră de luni dimineață, când l-am citat de Simon Sinek: „Optimismul e diferit de atitudinea pozitivă. Optimismul acceptă adevărul realității și privește cu înfrigurare spre un viitor mai luminos. Optimismul e temelia speranței și speranța ne face să mergem înainte.”

E greu și tare complicat să faci față acestor vremuri. Și aici nu ne referim la lucrul de acasă – care, iată, nu e simplu deloc, dar e un lux pe care nu și-l permite oricine.

Ce ai de făcut ?

E și mai greu și dureros dacă te numeri printre primele 200.000 de victime ale crizei economice – desigur, nu ne referim la cele ale crizei sanitare, care e cumplită, ci la oamenii prea repede concediați din domeniile direct afectate, cum le numește Guvernul României.

Acest val de concedieri ne-a făcut să ne întrebăm câte au fost legale, câte au fost făcute din panică și câte au fost făcute din interesul imediat al angajatorului, ca să-și păstreze banii în cont. Pe lângă multe cauze obiective, încep și concedierile „preventive”… Auzim și vedem și noi perioade de probă care nu se prelungesc (în ciuda „excelentei colaborări” și a „despărțirii cu lacrimi în ochi“), echipe de marketing ori de recrutare rămase fără obiectul muncii, call-centere rămase fără contracte, persoane care abia se întorseseră din CIC și câte alte exemple mai mult sau mai puțin discrete.

Până la urmă, câți uriași cu picioare de lut se aflau pe piață? Costul social va fi plătit de noi toți. Și nu, nu este rușinos să vorbești despre concedieri, chiar dacă e de bonton să vorbești despre motivarea angajaților aflați în telemuncă.

Dar, oricum, dacă te numeri printre cei peste 200.000 de angajați concediați, avem trei sfaturi simple pentru tine.

  1. Depune imediat actele pentru indemnizația de șomaj la AJOFM. Procedurile nu-s chiar simple, ai o vizită medicală de făcut (înlocuită cu o declarație pe propria răspundere în perioada COVID-19) și demersuri pe la ANAF. Evident, trebuie depuse și o sumedenie de hârtii, diplome și istoricul profesional.
  2. Pregătește-ți un CV, cât mai bine alcătuit; actualizează cu seriozitate profilele personale pe care le ai pe platformele de joburi. Un CV bun îți poate aduce interviuri, așa că e musai să-i acorzi atenție – la formă, la fond, trecând prin cuvintele cheie și elemente care să atragă ochiul recrutorului (rezultate palpabile, proiecte mai deosebite, programe în care ai lucrat etc.).
  3. Nu aștepta să fii căutat, ci caută-i tu pe cei care te interesează și fii pregătit să te adaptezi la condițiile noi, absolut excepționale pentru piața muncii. Aplică la companii pentru care ți-ar plăcea să lucrezi ori care angajează în această perioadă. Instalează-ți alerte de joburi potrivite, așa cum propun marile platforme de joburi.

Sunt primii trei pași, dar munca ta de căutare a unui job nu s-a terminat. Mai sunt multe etape de parcurs, scriem și noi adesea despre ele, aici pe blog.

Dacă încă nu ai fost concediat, dar știi terenul instabil, poți solicita un sprijin profesional pentru căutarea de noi locuri de muncă, finanțat de compania pentru care lucrezi. În multe țări europene, angajatorii sunt chiar obligați să furnizeze un asemenea sprijin celor pe care-i concediază.

Dacă simți că nu te descurci singur, dacă rezultatele întârzie să apară ori dacă dificultățile emoționale cu care te confrunți nu te lasă să te mobilizezi, un consilier de carieră te poate ajuta. Așteptăm un semn de la tine la contact@outplacement.ro.

Mult succes și încredere în șansele tale!

Photo by Ümit Yıldırım on Unsplash