Share Smart

Video interviul, proba de foc a recrutorilor

16 octombrie 2016

În era nomazilor digitali, a organizaţiilor matriciale, clusterizate, cu centre de servicii partajate în alt colţ de lume, echipele de HR caută soluţii tehnologice pentru a transforma distanţa şi decalajul orar într-un eufemism. HR-ul se adaptează rapid la dinamica forţei de muncă în timp şi spaţiu, iar clasicele interviuri one-to-one sunt înlocuite, gradual, de conferinţe video. Însă Skype şi verii săi încep a fi deja depăşiţi, când vine vorba de tendinţe tehnologice în resurse umane.

Cea mai nouă tendinţă este folosirea programelor de interviuri video. Astfel, nu mai există interacţiune în timp real între recrutori şi candidaţi. Se înregistrează separat, în limita unui deadline. Cum funcţionează aceste aplicaţii? Simplu, fiecare dintre cei doi îşi face un cont în programul respectiv iar candidatul, la invitaţia recrutorului, răspunde în cadrul unei sesiuni video la întrebările pe care acesta i le-a adresat anterior, fără să fie nevoie că cei doi să fie online, simultan.

Şi pentru că tendinţa ajunge şi în România, am făcut research printre cele mai populare astfel de programe şi le-am comparat în termeni de accesibilitate, user experience şi utilitate.

Iată impresiile noastre după testarea variantelor de trial (fără a fi necesară utilizarea unui card bancar) a 3 dintre cele mai populare soluţii pe plan internaţional:

Recruitby.net

Recruitby.net este, de departe, cea mai simplă soluţie atât pentru recrutor, cât şi pentru candidat, atunci când se doresc doar interviuri video, urmând ca rezultatele să fie analizate direct de departamentul de resurse umane, fără intervenţia programului.

Varianta trial îţi oferă posibilitatea de a intervieva 5 candidaţi pentru un singur job. Procesul a fost uşor, rapid şi simplu de parcurs iar opţiunile se rezumă doar la ascultarea candidatului.

Pentru recrutor, setarea contului pentru un job constă în 5 paşi foarte simpli. Recrutorul se înregistrează separat pentru fiecare întrebare şi le salvează cu titluri distincte, setează un deadline pentru acceptarea aplicaţiilor şi poate stabili statusul procesului de recrutare (închis/deschis). După ce candidatul primeşte invitaţia şi îşi înregistrează răspunsul, recruiterul ascultă răspunsurile acestuia. Restul procesului de recrutare are loc offline. Recrutorul poate face, apoi, comparaţie între răspunsurile video ale mai multor candidaţi.

Panoul de opţiuni este minimalist şi intuitiv iar toate e-mailurile (înregistrare cont, trimiterea invitaţiei către candidat) se procesează rapid. Foarte uşor de folosit.

Candidatul primeşte invitaţia de îndată ce a fost lansată de către recrutor. Trebuie să îşi completeze, la rândul său, câteva date iar apoi să se înregistreze video. Programul cere, anterior, permisiunea să-i folosească microfonul şi camera video şi oferă, precum şi în situaţia recrutorului, opţiunile de ştergere sau reluare a materialului înregistrat. Dacă e mulţumit cu rezultatul, candidatul alege opţiunea „send” către departamentul de resurse umane.

Şi cam asta este tot. Simplu. Uşor. Eficient.

EasyHire.me

EasyHire este cea de-a două alegere, în urmă research-ului. Este un program mai complex decât Recruitby.net şi oferă mai multe opţiuni de evaluare a candidatului, pe platforma programului. Ca impresie generală, este, totuşi, mai dificil de utilizat, în special, în etapa înregistrării (core-ul acestui tip de programe). Pentru un departament de resurse umane care vrea să îşi păstreze autonomia în evaluarea rezultatelor, livrează, poate, chiar mai mult decât este nevoie.

Varianta trial oferă 7 zile de explorare a programului, însă şi în urmă acestuia, poţi alege varianta free, în mod sistematic, ce permite 5 interviuri pe lună.

Pentru recrutor, activarea contului presupune setarea datelor şi parcurgerea unui tutorial mai complex. Afli că programul înregistrează interviurile oricând, fără ca recrutorul şi candidatul să fie, simultan, online. În plus, contribuie la compararea acestora, prin intervenţii, capturi sau feedback-uri pe care le poţi da pentru fiecare material. De asemenea, programul îţi sugerează întrebări, îţi oferă posibilitatea să setezi criterii prestabilite care să te ajute la evaluare şi îţi oferă şi o extensie opţională, pe care să o instalezi, ca să accesezi conţinutul mai uşor.

Setarea înregistrării este, însă, partea care se dovedeşte mai dificilă decât la Recruitby.net, pentru că acolo opţiunile de record/stop/save sunt intuitive şi la îndemână. Aici totul este atât de hiperorganizat, încât te pierzi, la o primă utilizare.

Pentru candidat, lucrurile evoluează într-o modalitate similară: primeşte invitaţia de la recrutor, se înregistrează şi trebuie să trimită video materialul în care răspunde întrebărilor primite.

Interactly.com

Interactly.com este surpriza mai puṭin plăcută a acestei cercetări, pentru că aşteptarea continuă. Ce aşteptare? Cea a înregistrării contului de recrutor.

Urmând aceiaşi paşi, am selectat free trial şi am introdus datele, urmând să apară invitaţia de activare a contului, pe e-mail. La sfârşitul cererii de înregistrare, site-ul a afişat opţiunea ca, de vrem să obţinem mai rapid contul, să dăm share programului pe reţele sociale prestabilite sau follow.

Bun, dar nici măcar după acest pas bifat, la zile de la cerere, nu a fost primit e-mailul în căsuţa poştală electronică. Un timp în care, de este dorit, te poţi înregistra şi poţi testa toate celelalte site-uri de interviuri video comparative.

Concluziile

Când să foloseşti o asemenea metodă? Ce platforma să folosesc? În ce stadiu al procesului de recrutare? Se poate aprofunda discuţia cu candidatul?

Ca recrutor, aş alege varianta Recruitby.net pentru simplitatea şi interfaţa minimalistă a programului, ce oferă o experienţă de utilizator plăcută şi satisfăcătoare. În cazul în care se doreşte şi o sesiune de analiză mai aprofundată asupra candidatului, recomandarea este Plum.io, un site de assessment cu diferite tipuri de jocuri şi întrebări ce schiţează profilul candidatului.

Programul oferă 7 zile de testare gratuită (fără card) iar activarea contului este disponibilă imediat după înregistrare. Simplu şi curat, suficient cât să ofere departamentului de HR ajutor în a evalua cât mai bine candidaţii, dar şi autonomia unui personal care încă îşi bazează concluziile pe experienţă şi procesele de evaluare umane.

Din perspectiva candidatului, Recruitby.net este o alegere potrivită, dacă nu îşi poate permite deplasarea pentru un interviu one-to-one. Pentru că un astfel de interviu să decurgă grozav, recomandăm acestuia să elimine orice sursă de zgomot (animale de casă, bebeluşi, trafic), să adopte un stil de îmbrăcăminte similar celui pe care l-ar fi abordat şi într-o întâlnire fizică şi să încerce să ofere răspunsuri concrete, relevante şi succinte. Știm că un interviu video implică întotdeauna mai multă concentrare decât cele tradiţionale. Sigur, porţia de naturaleţe este întotdeauna apreciată cu sau fără existenţa unei camere video!

Photo credit: BPI group România