Restructurările în România în 2025: De ce se întâmplă și ce urmează?
27 iunie 2019

În facultate ori la liceu, ai acumulat cunoștințe tehnice, raționale, poate și abilități manuale. Ai memorat și exersat calcule, date, cifre, cantități, atribute, substantive, formule, podișuri, bătălii și poezii, conjugări, fiziologie, ecuații, teoreme, geometrie, tabelul lui Mendeleev… Sigur nu s-a pus atât accent pe agilitatea minții de a se modela în funcție de nevoi, pe lucrul autonom ori pe spiritul critic. Acum îți trăiești viața profesională și ți se cere… da, urmează un cuvânt cheie al zilelor noastre: flexibilitatea. Cine spune „flexibilitate”, are în gând, aproape automat, capacitatea de adaptare la nevoile unei persoane, ale unei afaceri ori chiar la cerințele vremurilor. Căci – nu-i așa? – la vremuri noi, oameni noi…
Nu există manual de utilizare pentru viața profesională
Deși poate ți-ai dori, nimeni nu-ți poate oferi rețeta succesului, a unei vieți profesionale împlinite, în care mintea și buzunarul să aibă parte de nivelul de satisfacție așteptat. Cu siguranță sunt și vor mai fi surprize neplăcute, momente de criză ori incertitudini. Tocmai de aceea, în baletul recrutării și al dezvoltării ulterioare în companie, toți angajatorii prețuiesc candidații care reușesc să se arate flexibili și apoi să și demonstreze acest lucru în parcursul lor.
Flexibilitate înseamnă să ai valori, principii, dar să știi să le aplici în mediul de lucru în care ai intrat. Nu te poți aștepta în mod rezonabil să schimbi compania și să impui același mod de lucru pe care l-ai deprins. Te poți lupta pentru principiile tale, dar e musai să păstrezi flexibilitatea mentală, deschiderea către ceilalți, așa încât să te inspiri și să înveți din practica lor, dat fiind că nu te (mai) poți baza pe automatisme ori rutină. Să nu spui „nu” înainte de a asculta ce ți cere. Să te gândești de două ori la orice, din minimum două perspective, să cauți soluții (că probleme vedem cu toții).
„Liderii pun la loc de cinste valorile lor fundamentale, dar sunt flexibili în privința transpunerii lor în practică”, spunea Colin Powell. Iar dacă te-ai gândit cumva că gradul de flexibilitate scade direct proporțional cu vârsta, e posibil să te înșeli și să dai deja dovadă de… inflexibilitate!
Flexibilitate înseamnă să fii pregătit în toate etapele carierei tale să te adaptezi noilor cerințe sau noului context. Să știi să acumulezi rapid în etapa de început, să gestionezi incertitudinile maturității sau ale rupturii de carieră. Reziliența este o probă a adaptabilității și a capacității de reacție în caz de dificultate. Nu mai există cariere rectilinii, derulate într-un mediu controlat, iar polivalența e mai prețuită decât multitasking-ul. Incertitudinile vremurilor și rapiditatea schimbării te influențează și influențează în egală măsură companiile. Dacă suntem de acord că, în ziua de azi, nimic nu e mai constant decât schimbarea, atunci ne asumăm consecințele, precum Sheryl Sandberg, una dintre puținele femei lider din noua economie globală: „Cred că ne clădim reziliența ca să fim pregătiți pentru orice adversitate vom întâmpina. Și toți întâlnim adversități într-o formă sau alta – pentru că toți trăim un fel de opțiune B.”
Într-o eră centrată pe nevoile individuale, și angajatorilor li se cere flexibilitate. Reușesc, mulți dintre ei, să construiască un mediu de lucru participativ sau chiar colaborativ pentru noile generații, să treacă în mod veritabil dincolo de afișaj și să schimbe major noțiuni fundamentale și echilibre de bază ale vieții companiei: autonomie și control, timp și implicare în viața profesională, ideea de loialitate față de angajator.
Și tu? Tu ce ai de făcut? Pregătește-te deja pentru viitorul interviu de angajare, ca să poți demonstra că ești persoana potrivită la locul potrivit. Ambele perspective contează, nu fi atât de sigur/ă că ești cel mai bun candidat și singurul. Iar dacă ești angajator, regula de aur ar fi să renunți la egoul corporativ și să cultivi cu atenție motivația candidatului pentru schimbare, să-i trezești interesul pentru compania pe care o reprezinți.
Puteți s-o faceți? Și tu, și ei?
Photo by Austin Distel on Unsplash

Articole similare:
Abonează-te la newsletter: