Share Smart

Negocierea la angajare. Greșeli tactice care te pot costa jobul

16 ianuarie 2017

”Care vă sunt așteptările salariale?”

Este una dintre întrebările care-i îngrozesc pe candidați la un interviu de angajare. Răspunsul și acțiunile ulterioare necesită pregătire temeinică. Dacă faci tranziția către un nou început profesional, poziționarea ta financiară ar trebui să ia în considerare nivelul salarial oferit pe piață pentru postul respectiv, și nu doar dorințele tale sau nici măcar nivelul pe care îl aveai în fosta companie. Ne consiliem mereu candidații, astfel încât să aibă așteptări realiste și să ia decizii în cunoștință de cauză.

Flexibilitatea ar trebui să fie un apanaj al ambelor părți – candidat și angajator deopotrivă – dacă fiecare își dorește o colaborare pe viitor. Desigur, în luarea unei hotărâri vei analiza și elemente de altă natură decât cea financiară: postul, cariera potențială, viitorul șef sau atmosfera de lucru. Pe scurt, ce ți se pare ȚIE important în viața profesională. Tu vei stabili acel mix financiar/non-financiar care ți se potrivește, nu-ți putem oferi o rețetă ideală. Totuși, dat fiind că sloganul nostru este the smart restart, așa credem că trebuie să abordezi și aspectele financiare: pragmatic și în interesul tău profesional pe termen mediu.

Dar să presupunem că momentul negocierii ofertei de angajare a sosit. Odată primită, mult-așteptata ofertă îți poate da bătăi serioase de cap. Poate mai întâi ar trebui să te întrebi dacă E NEVOIE să renegociezi? Rar se întâmplă să primești oferta visurilor tale, la care să răspunzi imediat și fără echivoc cu un ”DA” răspicat. Și atunci apar întrebările: Oare pot negocia? Își vor retrage oferta dacă cer mai (prea) mult? Cât de repede să dau un răspuns?

Dincolo de astfel de frământări firești, sunt câteva lucruri pe care este important să NU le faci atunci când primești o ofertă de angajare.

Oferta de angajare vine însoțită de un termen. Nu îl depăși!

Niciun angajator nu se așteaptă să reacționezi pe loc. De regulă, în oferta scrisă este menționat un termen de 48 de ore pentru transmiterea unui răspuns, timp suficient pentru ca tu să iei decizia cea mai bună. Evită să răspunzi în ultimul moment sau să depășești termenul. Dacă ai întrebări sau îndoieli, discută-le deschis cu potențialul angajator. Dacă nu ești mulțumit/ă, demarează rapid negocierea. Dacă aștepți răspuns de la alți angajatori (care te-au impresionat, poate, mai mult) poți să-i abordezi și să le soliciți să grăbească procesul de recrutare – uneori se poate, alteori nu, dar măcar ai încercat.

În orice caz, întârzierea răspunsului poate fi interpretată ca lipsă de interes și poate duce la retragerea ofertei de angajare.

Accepți oferta, apoi te răzgândești.

Oferta salarială este în concordanță cu solicitările tale de la interviu dar, dintr-odată, te hotărăști că vrei mai mult. Îndoielile fac parte și ele din procesul de luare a unei decizii. Asigură-te că suma pe care o înaintezi la interviu reflectă abilitățile tale și nivelul de răspundere al postului. Dacă oferta primită este ceea ce ai solicitat, nu reveni ca să ceri mai mult decât dacă ai un motiv foarte bine întemeiat. Cu accent pe foarte. DA, dacă postul presupune un nivel mult mai înalt de responsabilitate decât ți-a fost prezentat inițial. NU, dacă tocmai ți s-a stricat mașina.

Putem presupune că dacă ai parcurs o serie întreagă de interviuri, teste, evaluări, o bună parte din mix-ul tău de așteptări financiare și non-financiare este deja satisfăcut. Altfel de ce ai fi continuat competiția în acel proces de recrutare?

Nu acționa impulsiv (indiferent dacă răspunsul tău este pozitiv sau negativ). Poate primești oferta telefonic și, de bucurie, o accepți. Apoi o primești în scris și parcă nu e chiar cum îți dorești… Ca să ocolești orice situație ingrată, cere de fiecare dată un timp de gândire – și respectă-l. Nu este indicat să prelungești termenul de gândire – angajatorul va înțelege că eziți sau că negociezi în paralel cu alt angajator, și prin urmare, își poate retrage oferta. Așadar, transmite-i angajatorului (în termenul agreat, desigur) o decizie finală.

În majoritatea covârșitoare a cazurilor, angajatorii resping orice post-negociere după acceptarea inițială a ofertei de angajare. Mai mult, sunt șanse mari să ajungi pe lista neagră a candidaților, pierzând orice șansă de a lucra în viitor pentru respectiva companie. Și angajatorii și companiile de consultanță evită să implice în proiecte viitoare candidați care i-au surprins în mod neplăcut în privința atitudinii.

Totuși, cum poți evita greșelile tactice descrise mai sus? Tratează-l pe angajator așa cum vrei tu să fii tratat/ă, fă-ți bine temele și asigură-te că așteptările tale salariale sunt în concordanță cu piața muncii. Dacă ai un consilier de carieră, cere-i sfatul. Nu în ultimul rând, acordă-ți un răgaz pentru reflecție, când se poate. Gândește-te serios și cât poți de obiectiv la implicațiile pe termen scurt și mediu ale unui eventual refuz.

Și pentru că mereu e loc de învățare, dacă vrei să-ți dezvolți abilitățile de luare a unei decizii, poți urma un curs gratuit online.

Și, mai presus de orice, asumă-ți hotărârea pe care ai luat-o și mergi mai departe cu încrederea că ai făcut alegerea cea mai bună.

Photo credit