Singurătatea căutătorului de job
10 noiembrie 2024
Fiecare dintre noi poate ajunge în situația de a fi restructurat. Studiile globale arată că un salariat din trei își va pierde la un moment dat jobul în cariera sa.
Este exact ipostaza în care ne întâlnim cu sute de candidați în fiecare an. Nu și-au dorit schimbarea, iar unii dintre ei sunt profund bulversați de noua situație. Cel mai adesea nu înțeleg motivele, nu înțeleg de ce ruleta s-a oprit asupra lor, iar momentul e (aproape) mereu nepotrivit: copii la studii, rate la bancă, un job într-o companie ideală și o carieră aparent de succes până la decizia surprinzătoare. Foarte puțini reușesc spontan să privească momentul cu pragmatism, să-și negocieze condiții mai bune la plecare și să transforme criza în oportunitate.
În perspectiva viitoarelor interviuri, nu e de mirare că mai toți candidații se tem de întrebări precum:
- De ce ai fost concediat/ă?
- Cu ce-ți ocupi timpul de când nu mai ai job?
- De ce nu ți-ai găsit un job până acum?
Tocmai de aceea, o bună pregătire pentru interviu include și aprofundarea acestor întrebări. Adesea, recrutorii pornesc la drum cu propriile credințe și prejudecăți. Bias-urile se întâlnesc la tot pasul, iar candidatul este în acest caz, mai vulnerabil decât un altul care are confortul de a fi angajat la momentul întrevederii.
Primul pas este să explici faptul că este o diferență între a fi concediat și a fi restructurat. Concedierea poate porni din diverse motive, de la lipsa performanței la conduita nepotrivită. Este mereu individuală și comportă riscuri reputaționale. În schimb, restructurarea este adesea colectivă, într-un context de reorganizare internă sau de externalizare a unei activități ori poate este consecința unei fuziuni cu altă companie. Cel mai adesea, este un demers colectiv, nu ești doar tu vizat de respectiva decizie.
Răspunsurile potrivite nu sunt formatate, ca un soi de ready-meal gata de pus la microunde, așa că nu includem aici rețete standard. Credem în continuare că un interviu reușit este unul asumat și autentic. Fiecare își poate construi propriul scenariu de răspuns, în contextul companiei din care a plecat și al său personal. Cu siguranță însă, aceste răspunsuri vor fi precise, concise, fără detalii confidențiale ori denigratoare, Obiectivul candidatului va fi să redirecționeze rapid atenția recrutorului către aspecte pozitive, cu perspectivă de viitor, precum competențele și motivația sa de a construi un nou pas în cariera sa.
Mult succes !
Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: