Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
11 iulie 2017
Poate că ați observat deja, de când urmăriți blogul nostru, că avem o preferință destul de pronunțată pentru statistici. Asta, pentru că spun adesea mult mai multe decât o mie de comentarii auzite la televizor sau pe alte canale de informare, pentru că sunt seci și tăcute și-ți pun în față o oglindă care te obligă să vezi ce este, nu ce ți-ar plăcea sau ți se spune să crezi.
Și vă mai mărturisim ceva: de fiecare dată când accesăm baze de date colectate la nivel european, o facem cu un amestec de înfrigurare și speranță că vom găsi ceva pozitiv despre România și ne cam întristează când acest lucru nu se întâmplă…
Așadar, aflăm dintr-un comunicat publicat azi de Eurostat că două treimi (66,5%) din populația în vârstă de 16 ani și peste din Uniunea Europeană a fost la cel puțin un eveniment cultural sau sportiv în cursul anului 2015. Pe de altă parte, asta înseamnă că 1 din 3 persoane nu a fost la cinema, nu a vizitat un sit cultural sau un muzeu și nici nu a participat la un spectacol live sau eveniment sportiv în același interval.
Per total, mai multe persoane au frecventat evenimente culturale, față de manifestări sportive. Astfel, peste 40% din populația în vârstă de peste 16 ani a fost cel puțin o dată pe an la cinema (45,3%, mai exact), a vizitat un sit cultural (42,6%) sau s-a dus la un spectacol live (42%), în vreme ce mai puțin de o treime a luat parte la un eveniment sportiv (29,7%).
Și aici, nivelul de educație joacă un rol… Astfel, doar 45,4% din persoanele cu nivel educațional scăzut (maximum educație secundară obligatorie) au participat cel puțin o dată la un eveniment cultural sau sportiv în 2015. Proporțiile echivalente sunt de 70,2% pentru cei cu educație medie și, respectiv, 87,5% pentru persoanele absolvente de educație terțiară.
Așa cum se vede în graficul de mai sus, cea mai ridicată rată de participare la evenimente culturale sau sportive se înregistrează în Suedia (88,8%) și Olanda (86,5%). La polul opus se situează România (29,6%) și Bulgaria (32%), precedate, la o diferență destul de semnificativă, de Croația (43,7%) și Italia (49,6%).
Sursa informațiilor: Eurostat
Photo by Scott Webb on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: