Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
15 februarie 2017
Știm cu toții că linia orizontului e imaginară și nu poate fi atinsă. Mai știm, tot din anii de școală, că se schimbă în funcție de locul care ne aflăm și de înălțimea de la care o privim. E un reper, însă pentru un anumit moment dintr-o călătorie. Deplasând discuția în topografia (uneori accidentată, alteori, nu) a tranziției în carieră, te poți găsi adesea în situația de a-ți imagina viitorul într-un context diferit, total diferit de ceea ce ai făcut în ultimii (zeci de) ani, cu noi pietre de hotar până la atingerea unui obiectiv de carieră. Acest nou context se află adeseori 100% în afara zonei tale de confort și, astfel, ajungi în ipostaza de a desena o nouă linie a orizontului – tot imaginară, dar care poate fi atinsă.
Poate cel mai greu lucru pentru candidatul care trece printr-o fază de ruptură profesională este să se proiecteze într-un orizont mai larg. Putem vorbi atunci de un orizont îndepărtat.
Vreme îndelungată, rutina ta personală și profesională s-a limitat la un orizont apropiat – cu oameni, locuri și fapte cu contur precis, cu trăsături concrete, cu bune și rele: o singură companie, în care ai evoluat – meritat și meritoriu – timp de 10-15 ani. A venit, însă, momentul despărțirii de acest mediu familiar.
Până la a putea schița un orizont cu perspective largi, obiectivul tandemului consultant în carieră – candidat este să găsească împreună un punct intermediar – un orizont local – accesibil în condiții de siguranță: un post similar cu cel deținut anterior, în aceeași industrie, dar poate într-o companie ceva mai mică sau ceva mai puțin darnică la nivel salarial.
Dar linia orizontului este uneori teribil de departe pentru cei care s-au izolat progresiv de-a lungul anilor de piața muncii.
Toate scuzele sunt bune…
De unde să știu eu unde sunt joburi?
Cine sunt eu să pretind ceva de la o anumită companie?
De asta mi-am luat consultant, să găsească joburi!
Primul pas constă în identificarea câtorva companii în care ți-ar plăcea să lucrezi, cărora crezi că le-ai putea aduce și tu ceva. Desigur, acest prim pas presupune să culegi informații, activ, din piață, din presa de specialitate, din publicațiile economice… Cum altfel să-ți lărgești linia orizontului? O bună cunoaștere a realității îți va permite rapid să-ți stabilești un plan de lucru realist.
Și dacă ai reușit să creionezi o listă de astfel de companii, gândește-te – cu pixul și hârtia în mână – cu ce-ai putea contribui, cum anume ți-ai putea valorifica experiența în acele companii. Căci, da, nimic uimitor, va trebui să convingi la interviu.
Nu în ultimul rând, nu te poți proiecta într-un orizont diferit, dacă te autosabotezi permanent. Îți poți evalua realist contribuția, experiența și cunoștințele. Poate chiar e un bun moment să-ți împrospătezi cunoștințele tehnice, să citești reviste de specialitate sau să urmezi un curs. Uite aici câteva resurse online gratuite.
În cadrul unui program de outplacement, nu credem în misiunile imposibile, dar credem că obiectivele realiste pot fi atinse de un candidat activ, motivat și încrezător în forțele sale!
Sursă foto: Unsplash.com
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: