Share Smart

Cum a fost vara anului 2016 pentru candidați?

September 1, 2016

Vara este sezonul preferat al angajaţilor, însă nu şi pentru candidaţi aflaţi în tranziţie. Privit de sus, din elicopter, evoluţia ratei şomajului arată o îmbunătăţire progresivă, la nivel anual, şi gravitează în prezent în jurul lui 6,1%, după diverse ajustări sezoniere. Dar cifrele nu spun totul, de aceea distingem între şomaj şi căutarea unui loc de muncă.

Aşadar, vara a debutat şi în 2016, pentru multe persoane, ocupate sau libere de contract, cu prioritatea de a-şi căuta o nouă sursă de venit şi nu o locaţie de vis pentru concediu.

Desigur, misiunea pare să fi fost îngreunată de sezonul dedicat concediilor şi amânarea deciziilor până la început de toamnă. Însă este îmbucurător faptul că vechiul sezon al lipsei de oferte s-a transformat gradual, concomitent cu România corporatistă, într-un cocktail de poziţii deschise, fie în sectorul corporatist, în industrial sau chiar job-uri sezoniere.

Vara pentru candidaţi

Să fie oare vara, atunci, „sezonul mort al job-urilor” pentru candidaţi? Nu putem generaliza. Cel puţin, premisa nu a fost valabilă pentru job-urile sezoniere, ocupate, în special, de tineri. Segmentul turistic, serviciile de catering, saloanele de înfrumuseţare şi evenimentele estivale au oferit numeroase oportunităţi new-entry sau dedicate celor cu studii medii.
În aşteptarea recoltei de job-uri de toamnă, cum ar fi trebuit să-ţi foloseşti vara în mod util?

1. Pregătirea unui CV care să te reprezinte, la care să fi lucrat cu răbdare.

2. Perfecţionarea abilităţilor lor profesionale, pentru a acoperi carenţe cunoscute sau a facilita reorientarea profesională. Pe timpul verii, ai putut găsi numeroase cursuri de limbi străine sau de specializare în anumite domenii. Online, există cursuri gratuite zise şi MOOC (aka Massive Open Online Courses). Limba engleză, excel, management, ceva programare?

3. Căutarea informaţiilor relevante despre companiile la care ţi-ai dori să lucrezi sau la care ai aplicat. La interviu, toţi recrutorii vor aprecia dacă ai idee despre ce și cum face compania care te-a chemat la interviu. E un criteriu de analiză a motivaţiei pentru job.

Te-ai aşteptat ca vara să fie un sezon mort pentru job? Ei bine, nu şi vara 2016. În outplacement, candidaţii noştri au fost uimiţi să deruleze 5 interviuri într-o lună de vară. Dinamica i-a surprins, i-a obligat să-şi modifice planurile de vacanţă, pentru că, nu-i aşa, e mai bine să-ţi pregăteşti din timp iarna, ca să nu păţeşti ca greierele din fabula binecunoscută.

Şi dacă totuşi ai fost greiere, ai cutreierat prin Vamă sau pe munţi, luna septembrie vine cu struguri şi pere, dar şi cu locuri de muncă! Vara s-a terminat şi mitul superstiţia sezonul mort al recrutării nu mai poate fi invocat. Te îndemnăm să cauţi în mod activ un nou loc de muncă. Poţi apela şi la servicii de outplacement, pentru a avea mai multe şanse spre un nou start profesional.

Photo credit: Unsplash.com