Revista presei economice din săptămâna 21-27 august
15 mai 2020
Am scris tot aici, cu aproape trei ani în urmă, cât de important și de complicat era, pentru companiile care își respectă angajații, să-i facă pe aceștia să se simtă bine primiți în firmă. Mai mult decât atât, era important ca noii membri ai echipelor să înțeleagă ce au de făcut, cum să se raporteze la cei din jur, care sunt sarcinile, ierarhia, atmosfera de lucru, normele, cultura scrisă și cea nescrisă a organizației. Astfel de aspecte rămân esențiale și în noul context. Deși ce era basm sau SF până mai ieri tinde să devină noua noastră realitate ușor distopică, viața continuă, recrutările nu s-au oprit în toate companiile, și poate te numeri printre fericiții care încep curând un nou job, ca telemuncitor, în era post-pandemie.
Dacă ai această șansă, ești pus/ă în fața unor condiții de angajare fără precedent. Alegi un job fără să fi pus piciorul în viitorul sediu, fără tradiționala strângere de mână cu viitorul tău șef. Înveți din mers, e la fel de greu și pentru interlocutorii tăi să decidă între candidați fără să-i vadă față în față. Acum, întrebarea esențială pare a nu mai fi ce vei face la noul loc de muncă, ci de unde: de acasă sau la sediul companiei?
Scenariul muncii de acasă pare și cel mai probabil, ținând cont că mulți angajatori sunt încă pe sistemul „stai acasă până te chemăm noi înapoi”. Nu de alta, dar pregătirile post-lockdown sunt departe de a fi terminate. Nu e clar nici măcar dacă poți fi „termometrizat”! 😊 Cu siguranță, angajatorul se va pregăti, în felul lui, să te primească. Dar colegii, ei te așteaptă? Cum vei pricepe jargonul organizației și relațiile dintre oamenii care o compun? Cum vei lua pulsul raporturilor de putere, fără pauze de prânz sau, ineficientele, dar atât de utilele ieșiri la o cafea/ țigară în curte/ pe balcon? Cum o să-ți dai seama de la cine ai de învățat/ de furat meserie, din moment ce vorbești doar pe diverse aplicații de lucru în grup? Dacă ai un job creativ, cum se vor naște ideile? Pe e-mail? Nu s-a inventat încă o fișă a postului care să cuprindă și nuanțele, și adevăratele așteptări. Și nici nu vei putea afla totul din prima zi.
Acum trei ani, în articolul nostru, scriam: Fă și tu ce ține de tine! Atitudinea contează. Ei bine, la fel e și acum, chiar dacă s-a adăugat și dificultatea distanței.
Ia inițiativa, fii proactiv/ă
În vremurile pre-pandemie, o figură nouă în birou își făcea apariția însoțită de șef sau de mentorul desemnat. Făceai cunoștință, dând mâna (wow, ce chestie ni se pare acum!), îi zâmbeai și te întrebai în sinea ta dacă e un om OK, serios, de încredere, dacă o ști meserie… Dacă ești nou/ă într-o echipă telemuncitoare, nu ezita să trimiți tu un mesaj către toți membrii echipei, în care să te prezinți – cam ca la un interviu de angajare, dar într-o variantă mai scurtă. Tu nu-i cunoști, ei nu știu cine ești, deci trebuie să faci primul pas. Apoi…
Antrenează-ți spiritul de observație
Zilele de lucru nu-ți permit să observi din teren, printre colegii de birou, obiceiurile din companie. Asta nu înseamnă că echipele nu au propriile ritualuri, deja stabilite. Va fi misiunea ta (discretă) să identifici liderii informali, colegii pe care te poți baza, cei care-ți pot explica atât contextul, cât și excepțiile, istoricul sau specificul vreunui proiect, din mers și de la distanță. Îți va fi de folos să deslușești tonul folosit în mesaje sau ședințe, acei do’s and don’ts ai organizației. Din toate aceste observații fine vei putea alcătui propriul tău mod de adaptare la echipa respectivă. Vii cu bagajul tău profesional, dar este așteptat ca tu să te adaptezi la noul mediu, și nu invers.
Față-n față virtual
Da, odată ce te-ai prezentat, caută să-ți stabilești întâlniri „față-n față” cu cât mai mulți colegi. Aceste întâlniri nu sunt personale, dar trebuie să fie musai personalizate. Ni se pare util chiar să-ți pregătești o listă de întrebări pentru fiecare – pentru departamentul tehnic, pentru cel de relații cu clienții, pentru HR, pentru contabilitate etc. – mai ales dacă veți interacționa ulterior în cadrul jobului. Notează-ți discret răspunsurile și pune-le cap la cap, ca să ai o viziune de ansamblu. Ca și în mediul normal – pe care acum suntem nevoiți să-l numim „offline” – tăcerile sunt la fel de semnificative. Și micile apropouri, și reacțiile spontane. Și, foarte important, ai grijă că aceste întâlniri online să nu fie lungi. Dacă interlocutorul tău îți va răspunde de la sediu, ai o misiune și mai grea. Cu fața acoperită până peste nas de o mască, e și mai dificil să-l „citești”.
Ia o pauză de cafea online
Multe companii inventează în această perioadă momente informale între membrii echipei. Se poartă cafeaua online, atelierele de cooking, de colorat sau cine știe ce alte metode de relaxare virtuale. Sunt ocazii în plus de a sparge ritmul, tăcerea de acasă (sau zgomotul, eventual) și de a petrece un pic de timp împreună altfel decât în ședințe. Dacă nu sunt prevăzute, propune tu colegilor o asemenea inițiativă. Pauzele de cafea au și ele rolul lor, de a crea relații informale între colegi, de a găsi preocupări (inclusiv personale) comune, de a te pune la curent cu folclorul și jargonul companiei… toate astea îți sunt sprijin de nădejde în perioada de acomodare. În prima lună cel puțin, n-ar trebui să refuzi asemenea invitații simpatice. În plus, într-un grup mai mic, mai puțin concentrat pe rezultate și proceduri, îți va fi poate mai ușor.
Fii disponibil/ă, dar cu limite!
Când lucrezi de acasă, în mediul tău, barierele dintre spațiul privat și cel profesional, atât fizic, cât și mental, dispar în mare măsură. E principala observație a multora dintre cei care și-au mutat brusc biroul în bucătărie sau în dormitor. Dintr-odată și angajatorul poate emite pretenția să fii disponibil/ă în orice moment, doar nu pleci nicăieri. În funcție de situația ta personală, mai ales în familiile cu copii de vârstă mică, e important să poți seta cadrul în care lucrezi, luând în considerare atât ritmul companiei, cât și constrângerile personale. O discuție deschisă cu managerul va ajuta la clarificare încă de la început. Companiile sunt obligate să accepte o anumită imixtiune a privatului în programul profesional și să ia în considerare un alt tip de flexibilitate a programului.
Fii diferit/ă
Nu în ultimul rând, îți va părea încă și mai dificili să-ți afirmi personalitatea de la distanță, când ești nou și nu cunoști pe nimeni. Câți colegi au timp și disponibilitate pentru tine? În alte vremuri, ați fi mers spre metrou împreună, ați fi ieșit în pauză ori pur și simplu, ați fi discutat despre ultima pereche de pantofi cumpărată sau despre cursurile de pictură ale copilului. Acum, dacă nimeni nu face eforturi, relația interpersonală este dematerializată, parcă lipsită de sare și piper. Cu atenție, te poți totuși demarca din spatele ecranului, dar trebuie să ți se potrivească – tricoul fun, cerceii ori fundalul personalizat de pe zoom, orice crezi că-i potrivit.
În noile condiții de pe piața muncii, companiile te angajează de la distanță, își asumă acest risc, dar tu, în calitate de candidat ales, eziți poate să faci pasul către acceptarea unei oferte. Am scris cele de mai sus cu gândul la tine, la grijile pe care ți le faci cu privire la intrarea ta – aproape „pe neve”, am putea spune – într-un nou univers profesional, în care angajații lucrează de la distanță – nu doar între ei, ci și între ei și companie. Ne dorim ca onboarding-ul tău să fie o reușită și pentru asta, ai și tu ceva de făcut.
Mult succes!
Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash
Articole similare:
Abonează-te la newsletter: