Share Smart

Toate-s vechi și nouă toate, în HR – haideți să râdem de el!

18 octombrie 2018

Umor si HR

HR înseamnă – hello, readers! – human resources, așa-i? 🙂 OK. Mai înseamnă și human relations, desigur, pentru că o echipă fără interacțiuni, preferabil pozitive, e ca piftia fără usturoi sau ca pâinea fără sare. Apoi, de când cu rezbelul de pe piață, poate să te ducă la fel de bine cu gândul la „Hai, Recrutare!” Iar când pleacă oamenii din firme, tot în HR dau cu piatra și cu bâta anatemei online, pe principiul: „Hai, Răzbunare!” Ne-am sofisticat, ne-am dedat la AI, am inventat instrumente noi, baterii de teste și întrebări „capcană”, am împrumutat termeni din engleză, ne-am complicat și, apoi, simplificat, am conceptualizat și ne-am reîntors la oameni, când, de fapt, toate-s vechi și nouă toate, în HR.

Iată, de pildă, on-boarding sună sexi, motivant și mobilizator. Ce invenție minunată a companiilor inovatoare, menită să-i facă pe cei recent intrați într-un domeniu sau într-o companie să se simtă bine primiți (și mai ales să nu plece la prima ofertă mai bună)! Să învețe de la cei cu mai multă experiență. Să intre în atmosferă. Să miroasă succesul venit odată cu urcarea în ierarhie. Ghinion, oameni buni! Ideea exista înainte de-a se numi așa și este ilustrată aici, pe vremea televiziunii alb-negru:

Vorbim și despre egalitatea de gen și despre echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Nimic nou sub soare. Work-life balance is here:

Angajații din companii pleacă acasă cu mintea doldora de KPI, obiective, cuvinte fetiș repetate obsesiv, de le recită și-n drumul spre casă. Fără ele nu exiști profesional și, mai ales, nu primești bonusuri pentru performanță. Cum spune melodia de mai jos, „Încercam să văd ce nu vedeam, / Încercam să știu ce nu știam…” Dacă nici după asta nu cântați, atunci… The key word is:

Cine lucrează în centrele de serviciishared services centers (SSC) sau business process outsourcing (BPO) sau cum vreți să le spunem și nu se regăsește în situația următoare, înseamnă că s-a angajat, efectiv, ieri. Customer satisfaction guaranteed:

Încheiem cu liderii de echipă, care, evident, încurajează constant individualitatea, spiritul de inițiativă, creativitatea, sporul, implicarea, inventivitatea și talentul, fix ca mai jos. Annual performance evaluation at its best, here:

Ce ziceți, mai inventăm ceva? Aveți și voi propuneri?

Photo by JOSHUA COLEMAN on Unsplash